Peppa malac - kép: Channel 5 - konyvesmagazin.hu
ki

Peppa malac: miért utálják a szülők, miközben a gyerekek imádják?

Peppa, az angol kismalac meséje sok szülő szerint rossz példát mutat a kicsiknek.

20 éves lett Peppa, az antropomorf malac. Az animációs sorozatot az óvodás korosztálynak alkotta meg Neville Astley és Mark Baker a Channel 5 csatornára, aztán számos mesekönyv és foglalkoztató is készültek az örök négyéves állatka szereplésével. A brit szülők azonban legalább annyira utálják a karaktert, mint amennyire a gyerekeik imádják – hazánkban ez a jelenség leginkább a Bogyó és Babóca körül figyelhető meg.

Peppa malac: 5 perces esti mesék
Ford. Cseh Réka Zsuzsanna, Kolibri, 2024, 192 oldal
-

Undok és elkényeztetett

Az elmúlt két évtized alatt Peppa számtalanszor került a vita középpontjába az Egyesült Királyságban: politikusok beszéltek róla jó vagy épp rossz példaként. Az Independent évfordulós cikkében egy hatéves kisfiú anyja például elmesélte, mennyire megdöbbent, amikor leült a gyerek mellé Peppát nézni. Így jellemezte a malacot: „Annyira nehéz kedvelni. Udvariatlan, mindenre feljogosítva érzi magát, lekicsinylően beszél. Képtelen veszíteni és nem támogatja a barátait. Megszégyeníti az apukáját, amiért kövér és undok a testvérével.” 

A kérdés, hogy Peppa a jót vagy a féktelen gonoszságot testesíti meg, régóta foglalkoztatja a brit szülőket. Tényleg túl bunkó és elkényeztetett, vagy éppolyan összetett, mint egy kisgyerek?

A malacka valóban hajlamos ugráltatni a kisöccsét, Zsolit, cikizi az apját a súlya miatt, vagy válogat és nem eszi meg az elé tett ételt. 

Ráadásul a szülői szerepekről és a családi munkamegosztásról is elég egyoldalú képet fest a mese. A papadisznót sokszor szerencsétlen félbolondként ábrázolja a sorozat, így minden feladat a mamára hárul.

Az egyik könyvben például az apa egyetlen egy dolgot sem képes megcsinálni, amivel kedveskedni szeretne a feleségének anyák napjára, végül minden helyzetet az anyának kell megmentenie. Egy angol apuka akkor tiltotta ki Peppát a háztartásból, amikor az apamalac egy félig megevett tábla csokit ajándékoz az anyamalacnak. „Egy könyv sem dühített fel annyira, mint ez, ami

azt tanítja a gyerekeknek, hogy anya majd mindent megcsinál, anélkül, hogy bárki megköszönné neki”

– mesélte a férfi. 

Tipikus gyerek

A sorozatot eleinte amiatt is érte kritika, mert az autóban biztonsági öv nélkül ábrázolta a szereplőket vagy sisak nélkül bicikliztek. Ausztrál nézők azért reklamáltak, mert a sorozat szerint nem kell félni a pókoktól, csakhogy Ausztráliában elég sok mérgespók él. Az Egyesült Államokban élő szülők pedig Peppa udvariatlanságát és türelmetlenségét találták kirívónak.

Az Independent újságírója azonban felteszi a kérdést:

lehet, hogy Peppa malac egyszerűen túl összetett

és megosztó karakter a hagyományos gyerekműsorok szereplőihez képest? Jackie Edwards, a brit Children’s Media Foundation (Gyerekmédia Alapítvány) egyik vezetője szerint igen, és ő sajnálja a malac körüli felháborodást.

„Peppa maga is kisgyerek, és úgy viselkedik, mint a korabeli, valódi gyerekek. A jó gyerekműsorokban a kicsik viszontlátják magukat” –mondja. Edwards szerint jó, hogy a kismalac időnként rosszul viselkedik, hiszen ettől igazi, ráadásul ezzel

alkalmat teremt arra, hogy a szülők és a gyerekek beszélgessenek arról, mit szabad és mit nem.

„Peppa sokszor kedves is, kér és megköszön dolgokat. A gyerekműsorok sokat tudnak segíteni abban, hogy egy gyerek eligazodjon a világban” – mutat rá. Arról nem beszélve, hogy egy tökéletes karakter, aki sosem szemtelenkedik, milyen unalmas lenne. „A gyerekek bárkinél előbb észreveszik, ha egy szereplő nem autentikus” – teszi hozzá Edwards.

(Independent, kép: Channel 5)