A Balatontól a Bodrogközig – 5 gyerekkönyv a legmelegebb nyári napokra
ro

A Balatontól a Bodrogközig – 5 gyerekkönyv a legmelegebb nyári napokra

nyár gyerekirodalom ifjúsági_irodalom bartos_erika vadadi_adrienn egressy_zoltán gerald_durrell fiala_borcsa
Bartos Erika
Balaton-Felvidék - Brúnó a Balatonon
Móra, 2022, 280 oldal
-

Bartos Erika Brúnó a Balatonon című sorozatának első kötetéből a Balaton-felvidéket ismerhetik meg a legkisebbek, akik a főszereplőt követve végigjárhatják a legismertebb helyszíneket. Ellátogathatnak a nagyvázsonyi várba, a balatonfüredi Lóczy-barlangba, a veszprémi állatkertbe, az örvényesi vízimalomba, de akár biciklire is pattanhatnak a sajkodi öbölben. A kötetből a gyerekek megismerhetik a tihanyi visszhang és a Balaton keletkezésének legendáját is.

Vadadi Adrienn
Kicsimackó a Balatonon
Ill.: Egri Mónika, Pagony, 2022, 46 oldal
-

Szintén az ovis korosztálynak szólnak Vadadi Adrienn Kicsimackó történetei: a legújabb kötetben a címszereplő a Balatonra utazik a családjával. A pancsolás mellett pedig jut idő lángosevésre, tűzön sütögetésre és persze hajókázásra is. Ha pedig esik az eső vagy kitör a vihar, akkor lehet rajzolgatni vagy kártyázni, esetleg pocsolyában kishajót úsztatni. A főszereplő új barátokat is szerez, akik még abban is segítenek, hogy megtanuljon úszni.

Egressy Zoltán
Piszke papa tengeres meséi
Ill.: Láng Anna, Manó Könyvek, 2022, 55 oldal
-

Piszke papa ezúttal a tenger titkait tárja az olvasók elé, akik így képzeletben – és Láng Anna illusztrációinak segítségével – izgalmas és különleges állatok egész sorával ismerkedhetnek meg. Így a mesék szereplői között olyan tengeri állatok bukkannak fel, mint a holdhal, a tintahal, a kőhal vagy akár a rája.

Gerald Durrell
Léghajóval a világ körül / Léghajóval a dinoszauruszok földjén
Ford.: Barabás András, Európa, 2022, 249 oldal
-

Új kiadásban jelent meg Gerald Durrell klasszikusa (Léghajóval a világ körül / Léghajóval a dinoszauruszok földjén): gyerekszereplőit nagybátyjuk, Gerry bácsi egy napon magával viszi a léghajóján, hogy megkeressék a nagybácsi bátyját, aki két évvel azelőtt afrikai tanulmányútra indult, és azóta nem adott hírt magáról. A kötet másik történetében a kis csapat már időben utazik, miután Gerry bácsi feltalálta az időgépet, annak segítségével pedig vissza tudnak menni a dinoszauruszok korába.

Fiala Borcsa
A bodrogközi rém
Ill.: Bernát Barbara, Kolibri, 2022, 324 oldal
-

Sárospatakon és környékén kalandozik Fiala Borcsa legújabb ifjúsági regényének hőse: Dani kalandor múltú nagypapája ugyanis visszatér egykori diákvárosába, és magával viszi unokáját is. Miközben a rejtélyes Bodrogközi Rém nyomába erednek, bejárják a környéket, és megtanulják a túlélés legalapvetőbb és néha egészen meghökkentő fogásait. Olvass bele ITT!