Egy könyv, amely a kamaszoknak segít jól megélni a kamaszkort
Kolozsi Orsolya

Egy könyv, amely a kamaszoknak segít jól megélni a kamaszkort

nicola_morgan kamaszkor menő_könyvek bookline_kids
Nicola Morgan: Túlélhető kamaszkor
Ford.: Kertész Edina, Menő Könyvek, 2022, 188 oldal
-

A kamaszkor rázós életszakasz, az az időszak, amikor - Vekerdy Tamás szállóigévé vált szavait idézve - minden fiatalra ki lehetne írni, hogy „átalakítás miatt átmenetileg zárva”. A gyermekkorból a felnőttkorba való átmenet nem könnyű periódus, és mint ilyen, hatalmas szakirodalommal rendelkezik. A szülők, tanárok számára is sok könyv íródik, nagy a választék, ha a serdülő megértéséhez, neveléséhez keresünk szakirodalmat, útmutatót.

De ki segít maguknak a kamaszoknak?

Nem szabad elfelejteni, hogy a testükben és lelkükben zajló radikális változások elviselése nemcsak a környezetüknek, hanem saját maguknak is okoz nehézséget, nem is keveset. Kamasznak lenni csoda, a szabadság maga, ugyanakkor a gyötrő magányról, az unalomról, a korábbi biztos pontok feladásáról, a test változásai nyomán keletkező zavarról és a káoszról sem szabad megfeledkezni. A Menő Könyvek új kiadványa, a Túlélhető kamaszkor ebben a zűrzavaros időszakban segítheti a kamasz olvasót, ahogyan alcíme (Hasznos tippek és tanácsok ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben) is egyértelművé teszi ezt.

Nicola Morgan kis könyve (eredeti címén Positively Teenage) valódi segítő könyv,

túlélőkalauz,

mely gyakorlatias tippekkel és ötletekkel látja el a 12-16 év közötti olvasókat. Nem elemezgeti a serdülőkori változásokat, sokkal praktikusabb ennél: nem az elmélet, hanem a gyakorlat felől közelít, tipográfiailag és nyelvhasználatában is egy vagány, kamaszokra szabott útravaló. Visszatérő és nagyon pozitív motívuma a könyvnek, hogy a hibák elkövetését az élet (és különösen a kamaszkor) természetes velejárójának tekinti: „Persze hibákat követsz majd el, rossz döntéseket hozol, de mindannyian így tanulunk.” Az, hogy hibázni lehet, sőt, időnként kell is, véleményem szerint az egyik legfontosabb üzenet, amivel egy kamaszt megcélozhatunk. Mindenki hibázik, lehetetlen elkerülni, és aki betegesen fél a hibáktól, az egy idő után egyre beljebb húzódik majd a komfortzónájába, és elveszíti kreativitását, kezdeményezőképességét. Ez a könyv ennek megfelelően nem a tökéletes kamaszt rajzolja a tinik elé, hanem gyakorlati tanácsokkal igyekszik segíteni őket, miközben

szinte észrevétlenül önismereti utazásra is invitál.

A direkt moralizálás, pszichologizálás elijesztheti az érzékeny kamaszt, a gyakorlati tudnivalókkal azonban talán még a legrosszabb pillanataiban is tud mit kezdeni. Rövid bekezdésekre tördelt jótanácsok sorakoznak a kötetben, melyek segítségével a testi és a mentális jólét egyaránt megcélozható. Igyál sok vizet, kirándulj, relaxálj, egyél minőségi ételeket, aludj nagyokat, mozogj és szedj vitaminokat – tanácsolja a testi egészségre vonatkozóan, de ami még ennél is fontosabb, a szellemi, lelki jólétet érintően is van számos, röviden részletezett ötlete a szerzőnek: a pozitív hozzáállás, a tudatos jelenlét, a célok meghatározása csak néhány ezek közül. A kis könyv nagyon széles spektrumon mozog, a vízivástól az önismereten át a szociális kapcsolatok fontosságáig rengeteg pontot érint, melyek nagy többsége alapvető és jól ismert tanács, a kötet értéke nem az eredetisége, hanem az, hogy ezeket a jótanácsokat egybegyűjtötte és a serdülők nyelvére fordította. Az egyes tanácsok és magyarázataik mellett tesztek is találhatóak a kötetben, ezek célja valószínűleg az önismeret fejlesztése, és ezzel együtt az, hogy a kamasz tisztában legyen saját képességeivel, erősségeivel és gyengeségeivel egyaránt. Ha ez megvan, akkor már védve van attól is (jó esetben), hogy torz ideálok követésére adja a fejét. A Túlélhető kamaszkor olyan dolgokra is ráirányíthatja a gyerekek figyelmét, melyekről hajlamosak elfeledkezni: a természet, az olvasás, a kerékpározás, a barátokkal töltött idő fontosságát hangsúlyozza.  Mindezt igyekszik a kamaszok nézőpontjából megvizsgálni és szemügyre venni, és megpróbál a „felnőtteskedő” magatartástól minél távolabb maradni.

A kamaszoknak nagyon nehéz tanácsot adni, főleg akkor elutasítóak, ha a tanács felnőttől érkezik. De finoman és szinte észrevétlenül segíthetjük őket, ha ezt a könyvet „véletlenül” az asztalukon felejtjük vagy a táskájukba csúsztatjuk. A könnyed hangvételű, olvasmányos kötet tanácsok és a mindennapokba beépíthető praktikák remek gyűjteménye, melynek segítségével

a kamaszkor nemcsak túlélhetővé, hanem élvezetessé válhat.

Az összes tanácsot várhatóan egy kamasz sem fogja megfogadni, de ha három-négy jótanács felkelti a figyelmét és elgondolkodtatja, már megérte a kezébe adni ezt az optimista kötetet. De az sem kizárt, hogy a megcélzott korosztály tagja maga veszi majd le a könyvesbolt polcáról és dobja a kosarába.