ro

Sokáig lehetetlennek tűnt, de ismét film készül a Momóból

Michael Ende: Momo
Móra, 2022, 233 oldal
-

Ötven éve jelent meg Németországban Michael Ende egyik legsikeresebb regénye, a Momo, amelyből hamarosan film készülhet. A Deadline írt róla, hogy Christian Becker producer és Christian Ditter író-rendező egy angol nyelvű játékfilm-adaptációban gondolkodnak, a megfilmesítés pedig már csak azért is nagy szó, mert a kusza jogi helyzet évekig megnehezítette a helyzetüket. Becker szerint közel 35 évig szinte lehetetlen volt új adaptációt készíteni a zavaros jogi helyzet miatt (ez esetben nemcsak az Ende-hagyaték kezelőivel kellett egyeztetniük, de például a Beta Film nevű céggel is, amely az egyetlen korábbi filmadaptáció remake-jogait birtokolta). 

Ditter, aki nemcsak a forgatókönyvet írta, de rendezni is fogja a filmet, már arról beszélt, hogy Németországban a generációjából mindenki olvasta a Momót, és ő maga is a kedvencei között tartja számon a regényt. Az adaptációs jogokat viszont nemcsak ők akarták megszerezni, így aztán nagyon érzékeny tárgyalásokon vannak túl. Az ügyletet pár éve ütötték nyélbe, de nem verték nagydobra, az elmúlt időszakot pedig a forgatókönyv csiszolgatásával töltötték, a végső változattal pedig nagyon elégedettek. 

Az alkotók utóbbit egy olyan fantasyként jellemezték, amely egyszerre költői és személyes, ugyanakkor a családról és a barátságról is szól. A könyv központi tétele, miszerint Momónak egy olyan társasággal, a szürkék seregével kell felvennie a harcot, akik elorozzák az időt, talán szokatlan koncepcióként hatott a nyolcvanas években, de manapság, a globális nagyvállalatok és a megnyúlt munkaórák világában, amikor az emberek tudatosan törekednek a testi-lelki jóllétre, kimondottan aktuálisnak hat. 

Michael Endének amúgy nem ez az egyetlen könyve, amelynek a megfilmesítéséért nagy a tülekedés. A Végtelen Történet adaptációs jogait több nagy stúdió és streamingcsatorna is megszerezné, a Deadline ősszel arról írt, hogy több millió dolláros ajánlatokról van szó a tárgyalásokon. A kötet első filmváltozatát 1984-ben mutatták be, de készült már belőle tévésorozat, sőt, balett és opera is. A Végtelen Történetbe itt tudtok beleolvasni:

A Végtelen Történetettel te is eljuthatsz a Fantázia birodalmába
A Végtelen Történetettel te is eljuthatsz a Fantázia birodalmába

Michael Ende világhírű alkotásának főszereplője Bux Barnabás Boldizsár, aki egy könyvkereskedésben felfedez egy különleges kötetet: A Végtelen Történetet. A fiú igazi menedékre lel a műben, sőt, döbbenten tapasztalja, hogy idővel ő maga is a történet részévé válik, és Fantázia birodalmában kalandozik. Olvass bele!

Tovább olvasok