Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai
Ruff Orsolya

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában viszont egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, mit jelképez számára a tó, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

Mikó Csaba: Kalandok a Balatonon 1. - Avagy a Lukrécia megmentése
Ill.: Varsányi Orsi, Kolibri, 2023, 178 oldal
-

A kötet fő helyszíne Balatonszemes, így adja magát a kérdés: milyen kötődésed van a településhez? És milyen magához a Balatonhoz?

Talán a véletlen hozta, de úgy alakult, hogy két szerelem is odaköt ehhez a tóparti településhez. Az első a 20 éves korom körüli időszak szerelme, ekkoriban született a regény is, a másik pedig egy későbbi, nem annyira régi történet. Ha nem is közvetlenül, de utána kezdtem el kijavítani a Lukrécia megmentését.

Mindenképpen különleges számomra Balatonszemes, tágabb értelemben a Balaton is az,

hisz kiskorom óta rendszeresen nyaraltunk ott édesanyámmal és az öcsémmel.

A történet tele van jellegzetes karakterekkel, akik a gyerekek szövetségesei vagy épp ellenlábasai lesznek a Lukrécia megmentését célzó akcióban. Neked közülük ki a legemlékezetesebb - vagy az, aki írás közben a legközelebb került a szívedhez?

Talán a két öreg gondnok, Lenke néni és Ruggyanta Alajos. Az ő szerelmük éppúgy a reményt jelenti, mint a három gyerek lelkesedése. Gergő, Zsófi és Mukka eldöntik, hogy megmentik a Lukrécia öreg kapitányát, és megakadályozzák a Balfariék által elkövetett igazságtalanságot.

-

Illusztráció: Varsányi Orsi

A nyár gyerekként a fürdések, a közös játék mellett az önfeledt olvasás időszaka is mindig. Van olyan gyerekkori olvasmányélményed, ami kimondottan a Balatonhoz kötődik?

Valamiért mindig a Csöpi történetek jutnak eszembe a Balatonról. A Bujtor István és Kern András főszereplésével készült tévésorozat nemcsak remek krimi volt, de valódi szerelmes levél is a tóhoz. Vicces történeteikben kivétel nélkül a jó győzött a rossz fölött, a gonoszok pedig annyira bumfordian esetlenek voltak, hogy képtelenség volt azt hinni: a világ lehet sötét és veszélyes hely is. A mai napig

ennek a gondtalanságnak a jelképe nekem a Balaton;

egy hely, ahol nem érhet semmi baj. A kérdésedre válaszolva, egyetlen olvasmányélményt tudok kapcsolni a tóhoz, mégpedig az Egri csillagokat. Emlékszem rá, hogy egy apró szobában fekszünk anyummal és öcsémmel Füreden – talán tízéves lehettem –, anyuék már alszanak, én pedig a falnak fordulva olvasom a vár ostromának a történetét. Egyúttal konkrét élményem az is, hogy bűntudat van bennem, amiért nekem tetszik ez a regény, holott a suliban többen azt mondták, hogy unalmas.

-

Illusztráció: Varsányi Orsi

A történet kapott egy megnyugtató lezárást, de benne van a folytatás lehetősége is. Akinek tetszett a kötet, számíthat esetleg arra, hogy Gergő és a barátai újabb kalandokba bonyolódnak majd?

A legenda szerint a Szemes melletti dombok egyikében mesés vagyon rejtőzik. Az egykori kelták elveszett aranya ott lapul valahol a település környékén. Létezéséről első ízben egy katona írt még az ezerhétszázas évek végén. Titokzatos levelére azonban csak később találtak rá. Ezzel egy időben – 1847-ben – egy nő óriási aranyhalomról, valamint egy tragikus tűzvészről álmodott. Mivel a tűzvész bekövetkezett, és a nő álmát valóságnak vélték, nemsokára kincsvadászok egész serege lepte el a Szemes melletti dombvidéket.

A Lukrécia megmentését húsz évvel ezelőtt írtam. A karantén időszaka alatt az jutott az eszembe, hogy talán érdekes lehet másnak is ez a szemesi nyomozás. Arra gondoltam, szívesen írnék ilyen tóparti krimiket, de azóta eltelt húsz év, és Gergő és Zsófi fölnőttek, szóval, inkább

kövessük az ő gyermekeik kalandjait a Balatonon.

Ennek lesz az első állomása a Kelták kincse című történet. A már felnőtt Gergő, a Balatoni Vízirendészet megbecsült tagja egy nap elcsigázott kutyával ér haza a gyermekeihez. Az állat a viharos Balatonon hánykolódott egy magányos csónakban, és rejtély, miként került oda. Gergő és Zsófi két nyolcéves gyermeke megsajnálja az ebet, majd úgy döntenek, segítenek rajta. Nyomozni kezdenek a kutya gazdája után, de az ügy egyre különösebb fordulatokat vesz. Végül a két gyerek egy nagyszabású kincsvadászat közepén találja magát, ami egészen meglepő végkifejletbe torkollik.