A menstruációról a fiúkat is tanítani kell, nem csak a lányokat – 5 hasznos könyvvel
ki

A menstruációról a fiúkat is tanítani kell, nem csak a lányokat – 5 hasznos könyvvel

Az UNICEF friss jelentése szerint sok tennivaló van még az egész világon az ügyben, hogy ne legyen stigma a menstruáció. Ennek egyik kulcsa a fiúkra is kiterjedő felvilágosítás. A hír mellé 5 témába vágó könyvet ajánlunk, melyek a kisebb és nagyobb kamaszokat, de szüleiket és tanáraikat is eligazítják a menzesz és a reprodukciós egészség kérdései között.

Világszerte csak az iskolák 39 százalékában tartanak valamiféle felvilágosítást a gyerekeknek a menstruációról – derül ki az UNICEF május 27-én közzétett jelentéséből, mely az iskolák vízellátását, szanitációját, higiéniáját vizsgálta a menstruációs egészséggel összefüggésben 2000 és 2023 között.

Lányok millióit éri felkészületlenül az első menstruációjuk, sokuk semmit sem tud erről a testi folyamatról.

A jelentésből emellett az is kiderült, hogy a havi vérzést széles körben tabuként kezelik: a kamaszok szégyellik vagy nem mernek nyíltan beszélni, kérdezni a témáról. Bizonyos helyeken, például Etiópiában az elsődleges oka annak, hogy ilyenkor nem mennek iskolába a lányok, az, hogy a fiúk cikizik őket, és csak a második ok az, hogy erős görcseik vannak. A stigma emellett a lányok mentális egészségére is rossz hatással lehet.

„Fontos, hogy a fiúk és férfiak tudjanak a menstruációról, a szaporodásban játszott szerepéről,

és arról, hogy mi zajlik azoknak az életében, akik épp menstruálnak. Az lenne az ideális, ha a fiú diákok és férfi tanárok támogatnák őket, és arra bátorítanák a lányokat, hogy pihenjenek, kérjenek fájdalomcsillapítót, vagy tegyenek bármit, amire szükségük van – mondta Marni Sommer, aki a Columbia Egyetemen a szociomedikai tanulmányok adjunktusa az NPR-nak. – Ahogyan azt is szeretnénk, ha a lányok és a női tanárok megértőek lennének, amikor egy fiú mutál, vagy van valami, amit esetleg kínosnak érez a pubertással kapcsolatban.”

Csakhogy az UNICEF nem talált arra vonatkozó nemzeti adatokat sehol, hogy hány tanárt képeztek ki arra, hogy a menstruációs egészségről tanítsa a diákokat, pedig ezt fontos lenne támogatni. A tanárok ugyanis döntő szerepet játszanak abban, hogy a tinédzserek pontos információkat kapjanak és támogató környezetet alakítsanak ki számukra.

Már önmagában a tiszta, működő wc-khez és szemeteshez való hozzáférés sokat segíthetne a lányokon, Sommer szerint ez alapvető ahhoz, hogy az attitűd, a viselkedés is megváltozzon. 

Számos országban azonban nemhogy tiszta mosdó, de még egy tiszta wc sincs az épületben,

ahol betétet cserélhetnének vagy tisztálkodhatnának a lányok. Általánosan jellemző, hogy a városi iskolákban, a magániskolákban és a lányiskolákban áll rendelkezésükre víz és szappan a tisztálkodáshoz, emiatt még egy országon belül is nagy különbségek figyelhetők meg. 

Globálisan a lányvécék 31 százalékában van olyan szemetes, ahova a betéteket, tamponokat dobhatják, a kevésbé fejlett országokban ez már csak 17 százalék, a szub-szaharai Afrikában pedig mindössze tízből egy iskolában van ilyen kuka.

A menstruációs segédeszközök nem mindig hozzáférhetők az iskolákban, vagy nem ingyen, viszont sokan nem engedhetik meg maguknak ezeket. Ez mind növeli annak az esélyét, hogy a menzesze idején egy lány kimarad az iskolából.

Az alábbi könyvek mind a (kis-)kamaszoknak, mind a felnőtteknek segíthetnek jobban megérteni a menstruációt és az azzal járó folyamatokat.

Chella Quint: Tabuk nélkül a menstruációról

Chella Quint: Tabuk nélkül a menstruációról
Ford. Gulyás Lelle, ill. Giovana Medeiros, Scolar, 2022, 96 oldal
-

Ez a 10-14 éveseknek ajánlott könyv megválaszolja az összes fontos kérdést, például, hogy mi a szeméremtest, milyen érzés a menstruáció, és így tovább. A szerző, Chella Quint őszinte és bátorító tanácsokkal oszlatja el a babonákat, rombolja le a hamis mítoszokat, és harcol a menstruáció tabusítása ellen. Emellett praktikus tanácsokat ad a menstruációs segédeszközökkel, valamint a ciklus követésével kapcsolatban. Szórakoztatóan és bölcsen mutat be mindent, amit tudni kell ahhoz, hogy a nehéz napokat is pozitívan éljük meg.

Peer Krisztina, Kele Fodor Ákos: Kibeszélő – Kényes témák gyereklélektana

Peer Krisztina, Kele Fodor Ákos: Kibeszélő
Ill. Máray Mariann, Tea Kiadó, 2023, 183 oldal
-

A gyerekek elkerülhetetlenül találkoznak olyan problémákkal, mint a tartós betegség, bántalmazás, médiaerőszak, függőség, szegénység, válás, nemiség, szexualitás, szülés, születés, halál és gyász, hiszen ezek részei a világnak, amelyben élnek. Peer Krisztina gyermekpszichológus és Kele Fodor Ákos költő tíz ilyen kényes problémakört dolgozott fel azzal a céllal, hogy bátorítsák a szülőket, beszélgessenek minderről már az óvodásokkal is, így ne érje őket készületlenül, amikor a való életben találkoznak szembe ezekkel. A Kibeszélő segítő könyv és verseskötet egyben, mely azon túl, hogy szempontokat kínál a témákról való beszélgetéshez, szórakoztat gyereket és felnőttet egyaránt. 

Dr. Benkovics Júlia: Magunkról – Tabuk nélkül a női testről

Dr. Benkovics Júlia: Magunkról
Libri, 2023, 287 oldal
-

Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász volt korábban az Ezt senki nem mondta! című podcastunk vendége is. Magunkról nevű Instagram-oldalán több tízezren követik, mivel érthető, közvetlenek, humoros módon, ugyanakkor rendkívüli szakmai háttértudással ír a női test működéséről.

Ebben a szellemben született meg a könyve is, amelynek célja, hogy a kiskamasz korosztálytól egészen az érett nőkig információkkal lássa el az olvasókat és eloszlassa a rengeteg tévhitet, amely a női test, a nemi szervek és a szexualitás körül évtizedek óta generációs örökségünk. A menstruációról is több külön fejezet szól. Hiszen csak a tudás, a megismerés révén hozhatunk felelős döntéseket a saját testünkkel, egészségünkkel kapcsolatban. Márpedig az egészséges test az egészséges lélek alapfeltétele, önmagunk elfogadásának és szeretetének első lépése pedig, hogy megismerjük és értsük azt a lenyűgöző rendszert, amelyet úgy hívunk: női test. 

Nina Brochmann, Ellen Stokken Dahl: Fiúkönyv

Nina Brochmann, Ellen Stokken Dahl: Fiúkönyv
Ford. Patat Bence, Scolar, 2023, 272 oldal
-

Fontos, hogy a fiúk a saját testüket is ismerjék, hiszen a kamaszkorban náluk is a hormonok veszik át az irányítást, és az agyukban is átalakulás zajlik. A kötetet két orvos, Nina Brochmann és Ellen Stokken Dahl írta, a sikeres Lánykönyv szerzői. Olyan kérdésekre válaszolnak, mint hogy: Mikor fogok borotválkozni? Hogy jöjjek össze valakivel? Mi az a nedves álom? Hol húzódnak a határaim?

Marian Del Álamo, Miriam Vitoria Losantos: Az én ciklusom – Átfogó szemlélet a női menstruációról: pszichológia és táplálkozás

Marian Del Álamo, Miriam Vitoria Losantos: Az én ciklusom
Ford. Boda Benjámin, Partvonal, 2023, 256 oldal 
-

Gondolkodtál már azon, hogy a menstruáció nem csak annyit jelent: minden hónapban megjön? Változnak az érzelmeid attól függően, hogy a hónapnak épp melyik szakaszában vagy? Tudod, miért van így? Tudtad, hogy a vérzés csak egy a ciklus többi szakasza közül? Volt már, hogy nem jött meg? Elmagyarázta neked bárki is a valós okát?

Mostanáig számos társadalmi ok játszott közre abban, hogy elhallgattattak minket, ha lányként, nőként szerettük volna megismerni a ciklusunkat és a benne szerepet játszó tényezőket. Könnyű megoldásokat kínáltak: szedjünk hormonális fogamzásgátlót vagy tablettát. Mindig ez a helyes megoldás? Azért folyamodunk hozzá, mert tudjuk, mi a jó nekünk, vagy azért, mert nincsenek ismereteink, és le is mondtunk róla, hogy legyenek?

Ez a könyv abban szeretne segíteni, hogy megértsd a havi ciklusodat és a vele kapcsolatos gyakori zavarokat. A pszichológia és a táplálkozás felől közelítve, tudományos és szakmai szemlélettel, gyakorlati tapasztalatok alapján, ítélkezés és tabuk nélkül szeretnénk elmagyarázni, hogyan kezelheted őket. Ha szeretnéd pszichológiai és dietetikai szemszögből, elméleti ismeretek és praktikus eszközök segítségével megérteni és megismerni a ciklusodat, akkor ez a te könyved is.

(UNICEF, NPR)

Fotó: Cliff Booth / Pexels