Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz
Kolozsi Orsolya

Karády Katalin ezeregy titkát apránként fejti fel egy mai kamasz

maros_edit manó_könyvek gyerekirodalom bookline_kids

Egy tizenhárom éves, elkényeztetett budapesti kiskamasz a városi lakóparkból akarata ellenére egy nógrádi kis falu lelakott házába kerül, ráadásul kénytelen itt tölteni a teljes nyári szünetet két idős hölgy társaságában. A kilátástalannak tűnő helyzetet tovább rontja, hogy a házban wifi, sőt térerő sincs, de ha lenne is, a lány telefontöltője otthon maradt, így nem készül másra, mint a földi pokolra. A közösségi oldalak használatától, fővárosi barátaitól megfosztott kamasz története klasszikus receptre épül: végy egy fiatal főhőst, helyezd a megszokottól teljesen eltérő környezetbe, és várd meg, mi történik, mert a radikális változás egészen biztosan felforgatja majd az érzelmeit, a gondolatait, az egész életét.

Maros Edit: A szívemben titokban
Manó Könyvek, 2022, 264 oldal
-

A Manó Könyvek Kiadó nemrégiben indult sorozatának (Új kedvencek) harmadik darabja Maros Edit A szívemben titokban című regénye (olvass bele), melynek főszereplője a fent említett embert próbáló helyzetbe kerül. Édesanyját már kétéves korában elveszítette, édesapja pedig elfoglalt jogász, aki több hetes franciaországi kiküldetésére nem tudja magával vinni a lányát, így a gyakorlatilag ismeretlen anyai rokonokhoz „száműzi”, akik a kamasz számára mintha egy letűnt kor emlékei lennének csupán: „…. a rozoga kerítésnél megjelent egy nő régimódi konttyal és horgolt kendővel a vállán. Lotti hunyorogva nézte, mintha meg akarna győződni arról, hogy a kép valóságos és nem egy múlt századi Pinterest-fotó kelt életre.” A lány természetesen rendkívül dühös, minden kedves szóra elutasítással és daccal válaszol, de az idő előrehaladtával

egyre élhetőbbé, sőt napról napra inspirálóbbá válik számára az új közeg.

A kislány nézőpontjából elmesélt történetben ugyanis nemcsak egy jóképű fiú bukkan fel, de Lotti megismerkedik rég elhunyt édesanyja történetével is. Bár az anyát korábban tudatának legelzártabb sarkába száműzte, emléke sem igen volt róla, a rokonoknál eltöltött idő alatt mégis kíváncsivá válik, és megismeri a fiatalon elhunyt nő életét, és felfedezi szellemi örökségét is. A padláson megtalálja édesanyja naplóját és azt a félkész regényt, melyet Karády Katalin életéről kezdett el írni, de nem tudott befejezni.

Az alaptörténetbe így egy másik történet ágyazódik be, a regényben valójában két regényt olvasunk, az egyik Lottié, a másik pedig a híres színésznőé, Karády Kataliné. Utóbbi története formailag is elkülönül az alapszövegtől, mert sötétebb, vonalazott lapokon olvasható. Két szöveg fonódik össze, a történet rétegzetté válik, hiszen nemcsak a színésznő fordulatos élete, hanem egy mai, fiatal lány hétköznapjai is megelevenednek a könyv lapjain. A különös hangú díva életének az a része lesz az egyik kulcsmotívum, mely miatt 2004-ben a Világ Igaza kitüntetést is megkapta: Karády a második világháború idején egy alkalommal olyan gyerekekkel találkozott, akiket a nyilasok a Duna felé tereltek. A színésznő jól tudta, mi vár a zsidó származású gyerekekre, ezért megállította autóját, retiküljéből elővette megmaradt aranyait és ékszereit, és ezek segítségével kiváltotta a gyerekeket, akiket később jó darabig saját lakása alagsorában bujtatott.

Ez a történet létesít kapcsolatot a jelenkori Lotti és a múltbeli színésznő között,

mégpedig a kislány hallgatag, idős dédnagyanyján keresztül. A két, egymásra vetülő és titokzatos összefüggésbe kerülő élettörténet rengeteg tanulságot hordoz, az álmokért való küzdelem, az erkölcsi tartás és a tehetség diadala a huszadik század elejének egyik legismertebb színésznőjének történetén keresztül mutathatnak példát a fiatal olvasóknak.

Az Új kedvencek sorozat a régimódi, békebeli történetmesélést, a klasszikus ifjúsági regények világát idézi meg, de úgy, hogy a múlt és a jelen történetei, problémái fonódnak össze az egyes kötetekben.  Így van ez Maros Edit regényében is, melyben egy fiú és egy lány, egy apa és lánya találnak egymásra, de egy dédmama is megkapja régen várt levelét, és egy városi lány megtanulja, hogy a kerékpár, a könyvtár és a gyümölcsfákkal és virágokkal teli kert egyáltalán nem ördögtől való dolgok. Megismer továbbá egy példamutató élettörténetet és kapcsolatba kerül régen elhunyt édesanyja emlékével. De a rengeteg történés mellett a legfontosabb, hogy megváltozik benne valami, kinyílik a lelke a szeretetre, kiderül, hogy – Karády egyik legismertebb dalának szövegét idézve - a szívében „titokban ezeregy nagy titok van”.