Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken
Kolozsi Orsolya

Kiss Judit Ágnes meséjében egy mentett kutya és egy kóbor cica emelkedik felül az ellentéteken

Kutya-macska barátság? Egyáltalán nem lehetetlen! Erről szól Kiss Judit Ágnes meséje, melyben a gazdájával kettesben élő Firka eleinte trónfosztásként éli meg, hogy egy fáról megmentett kismacskával kell osztoznia szeretett emberén és kényelmes otthonán. Szerencsére hamar, néhány nap alatt megbékél a gondolattal, hogy ezentúl egy aprócska cirmos mellett éli majd hétköznapjait. Aranyos állatok, egy hatalmas szívű gazdi, az otthon melege és apró kis konfliktusok a Pagony Kiadó legújabb sorozatának új szövegében.

Kiss Judit Ágnes: Cirka és Firka
Ill.: Egri Mónika, Pagony, 2022, 121 oldal
-

A kiadó az Abszolút Könyvek sorozata után egy újabb szériát indított útjára: a Zseblámpás Könyvek a 7-10 éves korosztály számára íródtak, viszonylag nagy betűkkel, hogy a kezdő olvasók is könnyen boldoguljanak a történetvezetésükben is egyszerű szövegekkel. A nem túl hosszú, fordulatos és vicces kis történetek mellé azért dukál zseblámpa, mert könnyen lehet, az ifjú olvasók még villanyoltás után sem tudják majd nélkülözni a kötetekben megjelenő kis világokat, kedves szereplőket.

Az első önállóan elolvasott könyv óriási önbizalmat adhat a gyerekeknek,

az életkornak megfelelő és könnyen befogadható, mégis izgalmas mese önálló elolvasása egyértelmű sikerélmény és nagy szerepe lehet a későbbi olvasóvá válásban. Kiss Judit Ágnes legújabb munkája is kiválóan alkalmas erre, hiszen egyszerű, érthető, mégis van mondanivalója, ráadásul karaktereket is épít és szórakoztat is egyszerre.

Az egy szálon futó cselekmény lényege, hogy egy kutya és egy macska váratlanul közös háztartásba kerül. Firka, a fekete kiskutya nagyon nagy harmóniában él a Gazdival, és nem igazán kívánja megbontani ezt a kétszemélyes csapatot. A jószívű férfi azonban megment egy kismacskát egy fa tetejéről, és az az ötlete támad, hogy ezt a kis jószágot is magához veszi. Végül az ember iránti bizalom és a hozzá fűződő ragaszkodás az, ami miatt a két állat a szokásos ellentéteken felülemelkedve végül a barátság útjára lép. És persze egy műtét, mely szintén közelebb hozza egymáshoz az állatokat.

Könnyen követhető cselekmény, kevés szereplő, mindössze három, és közös bennük, hogy egyformán aranyosak. Egy menhelyről örökbe fogadott, kidobott kiskutya, Firka, egy kóbor macska, Cirka,  és egy aranylelkű férfi, akiről kiderül, hogy mozgássérült. A könyv ismeretterjesztő jellege (örökbefogadás menhelyről, állatorvosi látogatás, ivartalanítás, az állattartáshoz szükséges felszerelések, eszközök) mellett nem kevés érzékenyítő funkcióval is rendelkezik. A bajbajutottak (legyenek dobozban kitett kölyökkutyák vagy fa tetején akadt kóbor macskák) megsegítése mindenek felett áll, a középkorú, egyedül álló férfi gazda áldozatokra is hajlandó azért, hogy biztonságban tudhassa kis védenceit. Bár az állatok és a közöttük fokozatosan fölengedő kezdeti ellenségeskedés a fő téma, a történetben a kiegyensúlyozottság, a segítségnyújtás, a biztos pont a gazda, kinek ábrázolásából süt a szeretet. A férfi egyik lába rövidebb, mint a másik, éppen ezért nehezen mozog, de ez nem akadályozza abban, hogy a kis állatok kedvében járjon: „Gazdi ugyanis mozgássérült volt az emberek szerint. Olyan cipőt viselt, aminek az egyik talpa sokkal-sokkal vastagabb volt, mint a másik. Így az utcán nem látszott annyira a bicegés, de az otthoni papucsban annál inkább.” Ez a szál finoman, a háttérbe húzódva jelenik meg, szinte alig kap hangsúlyt, mégis jól példázza azt, hogy egy testi hiba senkinek nem von le az értékéből, hiszen a lényeg a lélekben lakozik.

Bár a kötet nem képeskönyv, Egri Mónika kissé elmosódó, fekete-fehér illusztrációi

olyan melegséget, otthonosságot sugároznak,

mely nagyon jól illeszkedik a mese hangulatához, a szövegből és a képekből is süt az a kiegyensúlyozott, szeretetteli melegség, amely miatt szinte beköltöznénk a kis állatok mellé ebbe a békés otthonba. Kifejezetten ajánlott olyan gyerekeknek, akik valamilyen kisállat örökbefogadása előtt állnak, hiszen a könyvben előkerül az összes olyan tevékenység és feladat, mely ezeknek az állatoknak a gondozásakor megkerülhetetlen.

Nyitókép: Pagony