barb

Három tuti gyerekkönyv karácsonyra

Hihetetlen a választék gyerekkönyvekből mostanában, nem csoda, ha a felnőttek tanácstalanul ácsorognak a roskadozó polcok előtt. Mielőtt belefutnának egy újabb csalódásba, gyorsan ajánlunk három tuti darabot a Pozsonyi Pagony Kiadótól az 1-5 éveseknek, és persze a gyermek lelkű felnőtteknek.

A+

Kőszeghy Csilla: Bumburi a városban, Pozsonyi Pagony, 2010

Bevallom, hogy a Bumburi előtt fogalmam sem volt Kőszeghy Csilla létezéséről, de ez a bájos kutyus azonnal rajongóvá tett. A szerző egyébként Angliában él, és főhősét egy ismerőse kutyájáról, az Oscar Wilde Bunbury-jéről elnevezett Jack Russel terrierről másolta. A foltos hátú, fekete fülű Bumburi egy reggel kisgazdája, Lili után szökik a városba, ahol még sosem járt, így eltéved, de miután eljut az állatkertbe, a bevásárlóközpontba és egy rövid ideig cirkuszi kutya lesz belőle, minden jóra fordul. A szeretni való történetet Kőszeghy Csilla saját, egész oldalas illusztrációi teszik követhetővé az olvasni nem tudó kicsik számára. Ezek a rajzok pedig nem egyszerűen illusztrációi a mesének, hanem túlmutatnak azon, részletgazdagságuk, montázsszerű szerkesztésük és a kutyus mozgásának ábrázolása bőven ad még mesélésre valót. Egyszerűen csak a zseniális jelző illik rá, a 2-3 éveseknek tökéletes darab.

A+

Tandori Dezső: Medvék minden mennyiségben, Pozsonyi Pagony, 2010.

Ki tudja, hányadik kiadása ez már Tandori Dezső remek, mackós verses kötetének, az biztos, hogy én tízéves koromban kaptam meg, amikor még csak a Móra Ferenc kiadó adott ki gyerekkönyveket. A Pozsonyi Pagony viszont ezzel a kiadással biztos belenyúlt a tutiba, mert Agócs Írisz rajzai imádni valók és mackó-, akarom mondani medverajongóból valószínűleg azóta sem lett kevesebb. A szépen, lazán tördelt és gazdagon illusztrált kötet pedig olyan klasszikusokkal mulattathatja az ovisokat, mint „Hogyha a mackók sakkoznak / Roppant ritkán kapkodnak. Ketyeghet a sakkóra / Nem ijeszt a mackóra”. Ezzel a könyvvel biztosan jobban bevágódhatunk az apróságoknál, mint egy újabb plüss mackóval, mert ha a versek ízére még nem is kapnak rá, akkor is legalább 30 különféle, édesebbnél édesebb mackót nézegethetnek benne. Ajánlott 4-5 éves kortól kortalan mackóbarátokig bárkinek.

A-

Berg Judit – Agócs Írisz: Maszat alszik, Pozsonyi Pagony, 2010.

Berg Judit nagy népszerűségnek örvend a kicsik körében, a Cipelő cicák szerzője tavaly jött ki az első Maszat-könyvvel, ami a legkisebbeknek szól. A Maszat játszik és a Maszat épít után nemrégen jelent meg a Maszat alszik, amiben rögvest két mesét is kapunk a hároméves kisfiú és sipkás barátja, Hóchóc kalandjaiból. Maszat például most szembesül az áramszünettel, ami valójában nem is olyan ijesztő, ha van egy jó barát, na meg néhány gyertya a háznál. A szülők pedig Hóchóc példáján okulva, megtanulhatják, hogyan lehet álomba beszélni a túlpörgött kicsiket. Ahogy az eddigi köteteket, úgy ezt is Agócs Írisz rajzai díszítik. A kedves kis történetben engem csak az zavart, hogy a kis Maszat egyedül, szülők nélkül él, de lehet, hogy ez a célközönséget, az 1-2 éveseket egyáltalán nem zavarja.