Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész
ro

Itt a Könyves nagy gyereknapi ajánlója! - 1. rész

Május utolsó hétvégéje a gyerekekről szól, éppen ezért arra kértük a hazai gyerekkönyvkiadókat, hogy ezúttal ők ajánljanak olvasnivalót a kisebbeknek és a nagyobbaknak. A válogatás nagyon színes lett, hiszen akad itt böngésző éppúgy, mint fantasyregény, de találtok sárkányos, kalandozós és fáraós mesét is. Ajánlónkat két részben hozzuk le, ez itt az első!

Kelly Ngai és Mikki Lish: A halmosdombi ház

Kelly Ngai és Mikki Lish
A halmosdombi ház
Ford.: Kalapos Éva, Carta TEEN, 2022, 334 oldal
-

11 éves tesztolvasóm megjegyzése az első oldalak után: „Mégis milyen nagypapa az, aki örökre eltünteti a feleségét egy bűvésztrükkel?”, majd félóra múlva csak ennyi: „Húú, ez tök izgi!” Kelly Ngai és Mikki Lish ifjúsági regénye szívmelengető mese a szőrös szívű, magányba burkolózó nagypapa és két minden lében kanál unokája egymásra találásáról, egyben izgalmas, valódi téttel bíró detektívregény egy csipetnyi borzongással fűszerezve. Reméljük, a filmes adaptáció is mielőbb elkészül, mert nagyon kíváncsiak vagyunk az ódon hangulatú, titokzatos épület látványára, és a két különös segítőtárs, a medvebőr és a trófea megjelenítésére. Hűsítő, sőt, vérfagyasztó olvasmány a nyári szünet forró napjaira. (Rehova Kata szerkesztő)

A.F. Steadman: Skandar és az unikornistolvaj

A.F. Steadman
Skandar és az unikornistolvaj
Ford.: Korek Balázs, Alexandra Könyvesház, 2022, 431 oldal
-

A Skandar és az unikornistolvajban szereplő egyszarvúk végre nem a mindenhol ránk zúduló, pihepuha, übercuki, szivárványosat ürítő, ölelgetnivaló lények, illetve ahogy kilencéves olvasóm megfogalmazta: végre nem idegesítőek az unikornisok. Ha lovashoz kötődnek, végtelenül hűséges, saját egyéniséggel rendelkező (humoros, csibész vagy éppen piperkőc) szárnyas varázslények. Ha viszont nincs, aki kikeltse őket a tojásból, elvadulnak, és sorsuk örök kárhozat. Skandar, amióta az eszét tudja, mindig is arra készült, hogy unikornislovas legyen. A félárva fiú még pici volt, amikor elveszítette édesanyját. Az iskolában örök vesztes Skandar élete a lovasképző iskolában sem egyszerű. Akaratán kívül mindenféle illegális dologba keveredik, és állandóan felette lebeg a lebukás réme. Pedig ő nem vágyik másra, mint barátokra, és hogy látványos égi csatákat vívjon unikornisa, Gazfickó Szerencséje hátán. (Csontos Judit szerkesztő)

Mattia Crivellini: Kísérletezzünk!

Mattia Crivellini
Kísérletezzünk! - Optikai csalódások & Fény és árnyék
Ford.: Buda Jakab Máté, Babilon, 2022, 96 oldal
-

Nem tudom, mások hogy vannak ezzel, de én imádtam kísérletezni gyerekkoromban! Még ha lett volna hozzá valami hasonlóan kézbe való, hasznos, tudományos magyarázatokat és gyakorlati útmutatókat is magába foglaló könyvem – nos, talán nem anyám idegeit borzolom a reménytelen, nem ritkán bűzös, penészes végeredménnyel járó „elképzeléseimmel”. Ez a kötetünk rögtön két téma köré szerveződik, egyik izgalmasabb, mint a másik: optikai csalódások és fénytörési jelenségek. Ezek a kísérletek kevésbé koszosak, ám garantáltan szemkápráztatóak! (Fenyvesi Orsolya szerkesztő) 

Bianca Schulze: Ne ébreszd fel a sárkányt!

Bianca Schulze
Ne ébreszd fel a sárkányt!
Ford.: Mán-Várhegyi Réka, Babilon, 2021, 32 oldal
-

Az interaktív mese veszélyes műfaj, egyrészt, mert ritkán nem tűnik erőltetettnek, másrészt, mert a szülő joggal gondolhatja, hogy elalvás előtt nem jó ötlet felpörgetni a csemetét. Igen ám, de ebben a könyvben sárkányt altathatunk! A cél tehát nemes, a tevékenység mintaértékű, az ötlet pedig imádnivaló. És ha egy csibész sárkányt édes álomba tudunk ringatni, amondó vagyok, hogy nincs lehetetlen! Csak arra figyeljünk, hogy miután becsuktuk a könyvet, akkor is maradjunk nagyon, nagyon csöndben, nehogy felébredjen… (Fenyvesi Orsolya szerkesztő)

Tengerecki - Kalandok Magyarországon - Kortárs mesék és mondák

Tengerecki - Kalandok Magyarországon - Kortárs mesék és mondák (szerk. Lovász Andrea)
Ill.: Takács Mari, Cerkabella, 2021, 175 oldal
-

Itt a nyár, kalandozzatok Tengereckivel! Járjátok be Magyarország legizgalmasabb helyeit, találkozzatok különleges lényekkel, kutassatok elrejtett kincsek után! És persze olvassatok jókat, 25 kortárs szerző remek szövegét tartalmazza a kötet. A Megyer-hegyi tengerszemnek például már a neve is varázslatos - hát még ha megtudjátok, hogy ki fürdik benne...És a többi rengeteg mesés hely! Ráadásul, ha széthajtod a könyvborítót, már ott a térkép a kezedben. Útra fel! (Nyulas Ágnes főszerkesztő)

Hamupogácsa - Mesekönyv az érzelmekről

Hamupogácsa (szerk. Csörgei Andrea, Kreil Melinda)
Ill.: Keszeg Ágnes, Cerkabella, 2022, 228 oldal
-

Szeretem, ha egy mese megnyugtat; szeretem, ha egy mesétől jó kedvem lesz; szeretem, ha egy mese elgondolkodtat - még a szomorúságról is szeretek mesét olvasni... A Hamupogácsa egy olyan különleges mesegyűjtemény, amelyik sok nehéz pillanaton segíthet át, olvashatsz benne a füllentésről, önbizalomhiányról, társas kapcsolatokról, klímaváltozásról, kirekesztettségről, veszteségről. A mese segít! A kötetben 12 népmesét és 12 kortárs magyar író meséjét olvashatod, sok-sok ötlettel,  játékos feladattal, kézműves tevékenységgel kísérve. Az meg egy szuper ráadás, hogy a könyv védőborítója alatt egy 24 lapos hangulatkártya-csomag is lapul! (Nyulas Ágnes főszerkesztő)

Raina Telgemeier: Görcs

Raina Telgemeier
Görcs
Ford.: Bayer Antal, Ciceró, 2021, 224 oldal
-

Raina Telgemeier a saját gyerekkorát meséli el képregényes formában rengeteg derűvel és őszinteséggel – akár fogászati problémákról (Mosolyogj!), akár testvérharcról (Nővérek), akár szorongásról (Görcs) van szó, a kifejező és kedves rajzokkal elmesélt történetekben minden gyerek magára ismer kicsit, és úgy érezheti, a saját gondjait más is érti: ez a furcsa családdal megáldott amerikai képregényrajzoló biztosan. Nálunk családi kedvenc lett. (Kleinheincz Csilla író, műfordító, szerkesztő)

David Sundin: A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák

David Sundin
A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák
Ford.: Kleinheincz Csilla, Ciceró, 2021, 40 oldal
-

A könyv, amelyik nem akarta, hogy elolvassák minden erejével ellenáll. Hol el akar repülni, hol összekeverednek a szavak, hol összezsugorodnak a betűk – felnőtt legyen a talpán, aki fel tudja olvasni a gyereknek (és én mint fordító is keményen megküzdöttem ezzel a megátalkodott könyvvel)! David Sundin svéd író ebben a különleges könyvben játékra hívja az olvasót, akinek hangját és kezét interaktívan felhasználva valóságos műsort (sőt, cirkuszt!) csinál az esti olvasásból. A gyerekkacaj garantált, bár arra nem vállal az író sem garanciát, hogy utána alvás következik és nem kell rögtön újra (megpróbálni) elolvasni ezt a makacs könyvet! (Kleinheincz Csilla író, műfordító, szerkesztő)

Paulik Móni: Szabad a nem

Paulik Móni
Szabad a nem
Ill.: Szegedi Katalin, Csimota, 2022, 35 oldal
-

Attól még szófogadó valaki, ha néha NEM-et mond? Manna, a labrador, imádja, ha a gazdija simogatja, de van, akinek nem engedi. De vajon hogyan tud egy kutya nemet mondani, és vajon mi mikor mondhatunk nemet? Ha nincs kedvünk barátkozni, egy simogatást vagy egy puszit bármikor visszautasíthatunk? Paulik Móni meséje ezekre a kérdésekre keresi a választ, és egy kutya viselkedésén keresztül mutatja be, hogy mindenki önmaga rendelkezik a testével. Megerősíti a gyerekeket abban, hogy mindig legyen bátorságuk nemet mondani, akár gyereknek, akár felnőttnek, még akkor is, ha ez a másiknak rosszulesik. A könyvet Szegedi Katalin illusztrálta. 5 éves kortól.  (Csányi Dóra főszerkesztő)

Majoros Nóra: Ramszesz 80 gyereke

Majoros Nóra
Ramszesz 80 gyereke
Ill.: Mészely Ilka, Csimota, 38 oldal
-

Egy napon II. Ramszesz fáraó úgy döntött, hogy a napját fejedelmi semmittevéssel fogja tölteni, és azt is kigondolta, hogy a semmittevést horgászással fogja álcázni. Azt gondolnánk, hogy egy hatalmas uralkodó bármit megtehet az életben, de semmi sem olyan egyszerű, mint elsőre látszik. Főleg azután, hogy a feleségei három napra nílusi napozásra indulnak, és így egyedül találja magát 80 gyerekével. Hogyan oldja meg a hétköznapi feladatokat anélkül, hogy a gyerekek megfékezhetetlen energiái romba döntenék a palotát? Majoros Nóra a fáraók képzeletbeli világába repít minket, és a vicces jelenetek sokaságában sokszor magunkra ismerhetünk. A könyvet Mészely Ilka illusztrálta. 5 éves kortól. (Csányi Dóra főszerkesztő)

María Isabel Sanchez Vegar: Kicsikből NAGYOK - Jane Goodall

María Isabel Sanchez Vegara
Kicsikből NAGYOK - Jane Goodall
HVG Könyvek, 2021, 32 oldal
-

Egy ideje már gondolkodunk azon, hogy nyitnunk kellene a kicsik felé, hogy ne az általános iskolás korosztállyal kezdjük az ismeretterjesztést, hanem évekkel korábban, a bölcsisekkel, ovisokkal. Ha a szülő nyitott az esztétikumra, szívesen adna már egész korán ötletes és hasznos, informatív, ugyanakkor a szépérzéket és az érzelmi intelligenciát is fejlesztő könyvet gyermeke kezébe. Ezért indult útjára tavaly a Kicsikből NAGYOKTM sorozat egyből, melynek mind a 8 eddig megjelent címét ajánljuk gyereknapra. Mindegyik kedves, egyedi rajzaival közel hozza már akár az óvodás korúakhoz a híres tudósokat, művészeket, akik maguk is mind kisgyerekek voltak valamikor. Jane Goodall, David Attenborough, Marie Curie és Albert Einstein, megannyi izgalmasan elmesélt kalandos életút, a színes rajzok pedig egykettőre beindítják a gyermeki fantáziát. Öröm, hogy sokan szeretik ezeket a könyveket, és várják az újabb címeket, amelyek érkeznek is szép sorjában. (Tulics Mónika  felelős szerkesztő)

Találd meg! Kedvenc dolgaim

Találd meg! Kedvenc dolgaim
HVG Könyvek, 2022, 16 oldal
-

Idén aztán több újdonságunkkal is kifejezetten a kisebb korosztályt célozzuk meg. A hétköznapi eseményeket humorosan, színes jelenetekben bemutató Találd meg! Kedvenc dolgaim című böngészőt a legkisebbeknek ajánljuk, hogy kedvükre lapozgassanak, keresgéljenek, számolgassanak és meséljenek, nevezzék nevükön a dolgokat, és ezáltal gyarapítsák a szókincsüket, fejlesszék a megfigyelőképességüket. Ráadásul éppen gyereknap előtt, a napokban jelent meg. (Tulics Mónika  felelős szerkesztő)