Suhanó felhők, Balaton, hintaágy és görögdinnye – 5 gyerekkönyv a nyári szünetre
ko

Suhanó felhők, Balaton, hintaágy és görögdinnye – 5 gyerekkönyv a nyári szünetre

A nyár alapvetően a szabadságé, a természetben töltött időé, főleg a gyerekek számára. De a végtelennek tűnő vakáció idején olvasni is lehet, és mi másról, ha nem éppen a nyaralás csodáiról és kalandjairól?  

A nyár már hetekkel ezelőtt beköszöntött, és a végre a vakáció is elkezdődött, a gyerekek legnagyobb örömére. Válogatásunkban most olyan könyveket ajánlunk, melyek arról mesélnek, miért is gyönyörű ez az évszak, az elsuhanó felhők, a balatoni csobbanások, a hintaágyban üldögélés és a nagy görögdinnyeevések időszaka.

Kiss Judit Ágnes: Babaróka vakációja

Kiss Judit Ágnes: Babaróka vakációja
Ill. Egri Mónika, Pagony, 2024, 78 oldal
Kiss Judit Ágnes: Babaróka vakációja könyv

Kiscica Babarókéknál vendégeskedik, együtt töltik a vakáció két hetét. Három napot Pumamama panziójában nyaralnak, ahol Mamaróka iszappakolást kap, a gyerekek a medencében pancsolnak, sőt, még Hörcsögpult is van!

A nyaralás Babarókáék apró kis nyaralójában, az erdőközepi romantikus Liklakban folytatódik – itt bunkert építenek, saraznak, csigákat mentenek, hintaágyban üldögélnek, színházi előadást készítenek, mesélnek és verset írnak. Például ilyet: A Liklakban, a Liklakban a legszebb nyári tíz napban. És bár Kiscicát bántja valami, mégis sikerül elérni, hogy ez a közös vakáció valóban mindenkinek a lehető legszebb legyen!

Kádár Annamária: Minden jó, ha együtt vagyunk!

Kádár Annamária: Minden jó, ha együtt vagyunk!
Ill. Láng Anna, Manó Könyvek, 2024, 40 oldal
Kádár Annamária: Minden jó, ha együtt vagyunk! könyv

Kádár Annamária interaktív mesekönyvében a főszereplő családdal együtt az olvasó is a történet részese lehet, hiszen a mesét hallgató gyerekek dönthetik el, miként folytatódjanak a kalandok. Így válik igazi, közös családi élményé apa, anya, Sári és Ábel utazása. A kiruccanás során választhatunk: hegyekbe vagy a tengerhez menjenek, csillagokat nézzenek vagy társasjátékozzanak, puha ágyban aludjanak vagy sátorban. A mese előrehaladtával lehetőségünk adódik, hogy különböző élet- és választási helyzeteket mi is átbeszéljük.

Bodor Panna: Széna Bogi és az óriás görögdinnye

Bodor Panna: Széna Bogi és az óriás görögdinnye
Ill. Fodor Anikó, Pagony, 2024, 48 oldal
Bodor Panna: Széna Bogi és az óriás görögdinnye könyv

Végre itt a vakáció, irány nagyiék kisháza a vízparton! Hát persze, hogy Széna Bogi: hajnalok hajnalán kel fel, hooooossszan autózik, teli szájjal falja a dinnyét, virágot szed a gáton, nagyot csobban a folyóban, és együtt drukkol az egész családdal a csigaverseny résztvevőinek. A nyaralás után otthon pedig boldogan várja a következő nyarat.

Durica Katarina: Pelekaland a nyaralóban

Durica Katarina: Pelekaland a nyaralóban
Ill. Dózsa Csilla, Piros Hó, 2024, 101 oldal
Durica Katarina: Pelekaland a nyaralóban könyv

A nyári szünet kezdetén Hédi családjával Kovácspatakra utazik, a zajos nagyvárosból az erdő szélére. A sok iskolai feladat, dolgozat és különóra után már nagyon várja, hogy a nagy diófa alatt a pokrócról figyelje az elsuhanó felhőket, kémlelje a mókusokat, és hallgassa az erdő hangját. Ám az erdő széli házikóban hatalmas meglepetés várja a családot.

A három testvér felfedezi, hogy pelék költöztek a házba! A cuki kis rágcsálók lopkodják a kekszet, megdézsmálják a reggeli maradékát, egész éjjel lármáznak a tetőn. És mintha a pelék nem okoznának elég nagy felfordulást, a szomszéd telken elkezdik kivágni a fákat! A testvérek összefognak és elhatározzák, hogy megmentik őket a pusztulástól. A segítségükre sietnek a régi barátok, felbukkannak az új szomszédok, előkerül egy távcső, felállítják a sátrat és csatlakoznak a pelék is.

Varga Viola: Barangoló a Balaton-felvidéken

Varga Viola: Barangoló a Balaton-felvidéken
Ill. Nemes Anita, Móra, 2024, 48 oldal
Varga Viola: Barangoló a Balaton-felvidéken könyv

A Barangoló a Balaton-felvidéken hasznos kiadvány lehet az egész család számára egy balatoni nyaralás vagy kirándulás során. Fedezzétek fel Veszprémet, Tihanyt, Badacsonyt, Szigligetet, Keszthelyt és megannyi érdekes látványosságot a Balaton-felvidéken! Látogassatok el a Tapolcai-tavasbarlangba, csodáljátok meg a salföldi házakat, és ismerkedjetek meg a Kőtenger legendájával! A különböző helyszínekhez kapcsolódó ismeretterjesztő részeket játékos feladatok teszik még izgalmasabbá.

Nyitókép: GoodFon