ro

A Savanyúleves bástyától a Denevérmúzeumig - Ezekkel a gyerekkönyvekkel fedezd fel a várost!

város utazás gyerekirodalom bartos_erika csapody_kinga tittel_kinga bookline_kids

Milyen titkokat rejt egy város? És hogyan tudjuk mindezeket egy gyerekkel felfedezni? A városlátogatásoknak nem feltétlenül kell nyafogásba fulladniuk, különösen akkor nem, ha egy könyv már jó előre megalapozza az érdekődést. Három olyan sorozatot szedtünk össze, amelyek abban segítenek, hogy egy városba tett kirándulás a gyerekek számára is élvezetes, emlékezetes és játékos legyen.

Bartos Erika
Duna - Brúnó Budapesten 5.
Móra Könyvkiadó, 2022, 276 oldal
-

Bartos Erika hatkötetesre tervezett Brúnó Budapesten című sorozatából eddig öt könyv jelent meg, a legutóbbi a Dunára koncentrál, és a folyó történetét, érdekességeit, illetve a főváros hídjait, szigeteit ismerteti meg a gyerekekkel. Ahogy a cím is mutatja, a sorozat fő helyszíne a főváros, így a korábbi részek segítségével Buda hegyeit és tornyait, Pest belvárosát és fényeit is felfedezhetjük magunknak - létezik amúgy egy különálló kötet is, amely Budapest környékét veszi sorra, és olyan helyszíneket mutat be, mint a budakeszi vadaspark, a vácrátóti botanikus kert vagy a gödöllői kastély. A Brúnó Budapesten sorozat mindegyik kötetéhez fényképes foglalkoztatófüzet társul, sok játékos feladattal és gazdag fotóanyaggal.

Csapody Kinga
Utazik a család - Irány Pécs!
Ill.: Szakma Edit, Manó Könyvek, 2020, 61 oldal
-

Csapody Kinga Utazik a család sorozatával keresztül-kasul bejárhatjuk Magyarországot (például a Duna-kanyart vagy a Tisza-tó környékét is), a legutóbb megjelent kötet viszont egy hamisítatlan városkönyv, amely Pécsre vezet. A Szalma Edit által illusztrált kötet egyrészt megmutatja a pécsi belváros nevezetességeit, de aki a zöldbe vágyik, az felfedezheti a környéket is, a Tettyét vagy épp kirándulhat Orfűre, a kalandvágyóbbak pedig barlangokban és a Denevérmúzeumban is körülnézhetnek. A sorozatnak nem ez az egyetlen városkötete, hiszen Egerről és Esztergomról is találunk úti kalauznak beillő mesét.

Tittel Kinga
Kilátók és miniszobrok
Ill.: Kecskés Judit, Kolibri, 2021, 194 oldal
-

Tittel Kinga Mesélő Zsebkönyvek sorozatát forgatva az egész család felfedezheti magának Budapestet. Az első kötet a budai Várnegyed titkait kutatta, a második a Dunára összpontosított. Mindegyik kötetre jellemző, hogy rengeteg érdekes, esetleg kevésbé ismert részlettel próbálja megismertetni a várost a gyerekekkel, így szóba kerül a Savanyúleves bástya éppúgy, mint a régmúlt Duna-fürdői. A harmadik kötet a kilátókat és a miniszobrokat veszi sorra: egyrészt a magasba invitál, így az olvasó kilátókból és tornyokból tekinthet le a fővárosra, másrészt egészen mélyre hajol, és Kolodko Mihály miniszobrai révén mesél a város hétköznapjairól és érdekes figuráiról. A köteteket Kecskés Judit illusztrálta.