A világ legjobb ötven illusztrációja között szerepel a Felhőpárna
ro

A világ legjobb ötven illusztrációja között szerepel a Felhőpárna

felhőpárna orosz_annabella illusztráció gyerekirodalom bookline_kids

Rangos szakmai elismerést kapott a háláról és a gyászfeldolgozásról szóló gyerekvers kötet illusztrációja. A 2021-ben megjelent Felhőpárna című gyerekeknek szóló verseskönyv illusztrációi felkerültek a World Illustration Awards ötvenes listájára.

Felhőpárna
Petőfi Ügynökség Nonprofit Zrt., 2022, 104 oldal
-

A halálról, szeretteink elvesztéséről és a gyászfeldolgozásról még a felnőtteknek sem egyszerű beszélni. Ezekben a nehéz pillanatokban van szüksége mindenkinek a legnagyobb támogatásra. Mivel mindannyian sajnos már gyermekként találkozunk a veszteség érzésével és a gyász súlyával, ezért érdemes már a kicsikkel is őszintén beszélni az elmúlásról és arról, hogy a halál az élet részre. A Felhőpárna című gyászfeldolgozást segítő verseskönyv a halált, a gyászt a nagyszüleink, szüleink, testvéreink és barátaink elvesztését dolgozza fel gyerekek számára. A könyvet azok a Covid-árvák ihlették, akik a világjárványban veszítették el szüleiket.

A kötet több kortárs szerző versét tartalmazza, amelyeket Orosz Annabella álomszerű rajzai illusztrálnak. A versek még az illusztrátor számára is felkavaróak voltak, felidézték benne a gyerekként megélt haláleseteket. „Amikor először végigolvastam a kéziratokat, nagyon töményen hatott, mert egyszerre sok és sokféle formában jött át a hiány fogalma. Volt, amellyel tudtam azonosulni és volt, amelyen csak a megértés és a képzelet segített. A szeretett személy emléke erősebb volt, mint a hiányában megélt magány érzete. A gyász mélységében csak a szeretet tud a kivezető út lenni. Emellett a hála érzése is megjelent, hála azért, hogy részesei lehettünk egymás életének, bármennyi időre is. Gyerekként a veszteség az én fejemben és lelkemben csak a felnőtteket érintette, és ez akkor változott meg, amikor már fiatal felnőttként egy telefonhívásban kaptam a hírt, hogy egy velem egykorú barátom, akit már kisgyerekként is ismertem, meghalt az intenzíven. Ekkor közelebb kerültem ahhoz az elmúláshoz, amelyet addig nem ismertem” – mesélte Orosz Annabella.

-

A kötet illusztrációi felkerültek a World Illustration Awards ötvenes listájára. A magasszíntű szakmai elismerés ellenére Orosz Annabella úgy érzi, hogy számára a gyerekek a legfontosabb zsűri: „A szakmai visszaigazolás mindig jó érzés, hatalmas hála van a szívemben. Nagyon megtisztelő. Ritkán szállok versenybe, mert nem versenyre készülnek a rajzaim, számomra nem ez a legnagyobb motiváció. Önmagában is versenyképesnek kell lennie az alkotásaimnak, leginkább azért, mert a zsűrim a gyerekközönség és az ő szüleik, tanáraik.”

Forrás: PIÜ