Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve
Könyves Magazin

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

A streamingszolgáltatók előretörése, a TikTok világhódító terjeszkedése nagy mértékben megváltoztatta a tartalomfogyasztási szokásainkat, a fiatalok pedig rendkívül fogékonyak az új trendekre, így előszeretettel használják ezeket a felületeket. A filmkészítés történetéről azonban keveset tudnak, ebben segíthet a Bookline Kids márciusban kiemelt könyve, amely egyszerűen, számos érdekesség és illusztráció mentén mutatja be a filmkészítés folyamatát.

Michael Glassbourg: Mondd el a film nyelvén
Ford.: Balika Anna, ill.: Jeff Kulak, Cor Leonis kiadó, 2022, 96 oldal
-

A Cor Leonis Kiadó 2019-ben indította el ifjúsági ismeretterjesztő sorozatát, amely kifejezetten a tinédzsereknek igyekszik bemutatni egy-egy olyan témát, amivel bár a mindennapok során gyakran találkozunk, a hátteréről viszont csak keveset tudunk. Eddig a sorozatban megjelent alkotások a tánc, a divat és a zene világát mutatták be, a legutóbbi kötet pedig a filmkészítést helyezi a középpontba.

A Mondd el a film nyelvén! című könyv - az előző részekhez hasonlóan - a fiatalok nyelvén, közérthetőn, ugyanakkor nagy részletességgel tárja az olvasó elé a filmkészítés folyamatát és történetét, a filmtörténettől kezdve a film létrehozásának folyamatán és reklámozáson át egészen a kész alkotás vetítéséig.

A filmrendező, egyetemi oktató Michael Glassbourg és a díjnyertes illusztrátor, Jeff Kulak kötete több szempontból is kiemelkedik az ifjúsági ismeretterjesztő kötetek kínálatából. Például amellett, hogy bemutatja a nagy költségvetésű filmek készítésének különböző aspektusait, hasznos tanácsokat ad arra vonatkozóan is, hogy milyen módon lehet otthoni környezetben, a rendelkezésekre álló eszközökkel is filmet készíteni. Ebben nyújtanak segítséget az egyes fejezetekben látható illusztrációk, valamint a témában megszólaló szakemberek is: zeneszerző, vizuális effekt szakember, rendező, producer, például Don McCutcheon is, a Kanadai Rendezők Szövetségének egykori elnöke. Mindezek mellett a Mondd el a film nyelvén! olyan támpontokat, filmajánlókat is ad az alkotni vágyó fiatalok számára, amik segítenek tájékozódni a filmek világában.

Michael Glassbourg alkotása nemcsak a leendő filmes szakembereket szólítja meg, inkább útmutató ahhoz, hogy a film mennyire alkalmas az önkifejezésre, ezáltal a kötet hozzájárulhat ahhoz is, hogy a tinédzserek tudatos médiahasználók, tartalomkészítők legyenek. Legyen szó egy TikTok-bejegyzés elkészítéséről vagy egy amatőr film forgatásáról.