ro

A svéd Eva Lindström lett 2022 Astrid Lindgren-emlékdíjasa

A svéd Eva Lindström író-illusztrátor nyerte idén a világ egyik legjelentősebb gyerekirodalmi elismerésének tartott Astrid Lindgren-emlékdíjat.

Eva Lindström több mint 35 szerzői könyvet jegyez, és rengeteget illusztrált más alkotóknak is. A díjat odaítélő bizottság szerint olyan történeteket köszönhetünk Lindströmnek, amelyek a hétköznapi és az egzisztenciális között váltakoznak, és amelyek az okos humort abszurd rejtélyekkel kombinálják. A zsűri indoklásában kiemelte, hogy Eva Lindström enigmatikus képi világa folyamatosan alakul: "A fák külföldre költöznek, a kutyák óriási méreteket öltenek, tárgyak tűnnek el, majd jelennek meg hirtelen újra. Eva Lindström gyors ecsetvonásokkal és sűrű színezéssel kétértelmű párbeszédet hoz létre szövegből és képből".

Az emlékdíj Facebook-oldalán közzétették azt a rövid telefonbeszélgetést, amelyben a zsűri elnöke tudatja a jó hírt a nyertessel. Eva Lindströmöt teljes meglepetésként érte a hír - azt mesélte, hogy épp nemrég ért haza, mivel a kutyáját sétáltatta, és éppen azt tervezte, hogy megeteti és nekiáll dolgozni az új könyvén. A beszélgetés angolul itt meghallgatható:

Az ötmillió svéd koronával járó Astrid Lindgren-emlékdíjat a svéd kormány alapította, és azoknak a gyerekirodalmi alkotóknak a munkásságát ismerik el vele, akik Lindgren szellemiségében tevékenykednek.