65 éves az Asterix képregénysorozat
ko

65 éves az Asterix képregénysorozat

Kedvenc gall hőseink idén 65 éve kalandoznak világszerte. René Goscinny és Albert Uderzo képregénysorozata olyan tempóval hódította meg a világot, amilyenről a rómaiak álmodni sem mertek. 

A szerzőpáros közös munkája 1959-ben indult, Asterix karaktere a Pilote képregénymagazin első számában látott napvilágot. 1961-ben jelent meg az első képregényalbum Asterix, a gall címen, a rómaiaknak ellenálló gall falucska történeteivel.

A képregénysorozat hamar népszerűvé vált, 1967-ben mutatták be animációsfilm-adaptációját, igaz, ez még az alkotók engedélye nélkül készült el. A további részek közül az Asterix tizenkét próbáját rendezte a szerzőpáros.

Új alkotók

Néhány évvel azután, hogy az alkotók megalapították saját rajzfilmstúdiójukat, a Studios Idéfixet, René Goscinny 1977-ben tragikus hirtelenséggel meghalt. Albert Uderzo nem hagyta magára az addigra már rendkívül népszerű karaktereket. A következő húsz évben kilenc további kötetet írt és rajzolt önállóan.

-

Az olasz származású szerző a sorozat 50. születésnapja után adta át a stafétát. Jean Yves Ferri és Didier Conrad az ő mentorálása mellett kezdett bele az újabb Asterix-kötetek megalkotásába. Az új szerzőpáros összesen öt részt készített el együtt, a sorozat hagyományait megőrizve. Az utolsó közülük az Asterix és a griff, melyet idén már magyarul is olvashatnak a rajongók. A 2023-ban franciául megjelent 40. sorozatrésztől Fabcaro vette át Ferri helyét. 

A képregénysorozat népszerűsége

Az Asterix-univerzum megállíthatatlan: öt élőszereplős film, tíz animációs film, negyven képregény, öt illusztrált album, tizenhárom különkiadás, társas- és videójátékok, valamint számtalan adaptáció látott napvilágot az elmúlt 65 évben.

A képregények népszerűségét jelzi, hogy 89 nyelven és további 31 nyelvjárásban olvashatóak sorozatrészek; többek között baszk, korzikai vagy breton nyelven is. Világszerte már több mint 393 millió példány fogyott a kötetekből.

Képek: wikimedia

(Móra Kiadó)