Elindult az Aranyvackor gyerekirodalmi és illusztrációs pályázat
ko

Elindult az Aranyvackor gyerekirodalmi és illusztrációs pályázat

aranyvackor 2024 pályázat pagony

A Pagony Kiadó hét év szünet után idén újra meghirdeti az Aranyvackor pályázatát, ahova olyan lelkes, kezdő vagy újrakezdő szerzők és illusztrátorok jelentkezését várják négy kategóriában, akik úgy érzik, eljött az idő arra, hogy a kéziratuk és a vázlataik könyvként öltsenek végleges formát. A pályázat idei témája a Fordított világ.

A 2007-ben a Pagony Kiadó által alapított Aranyvackor-díj és pályázat célja olyan tehetséges írók és illusztrátorok felkutatása, akiknek a munkáiból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyerekkönyv készíthető.

Idén a Pagony Kiadó szervezésében ismét elindul az Aranyvackor gyerekirodalmi és illusztrációs pályázat. A pályázatra azon fiatal szerzők és illusztrátorok jelentkezését várják, akik most próbálnák ki magukat a gyerekirodalom területén, akár írnak, rajzolnak vagy írnak és rajzolnak. A klasszikus írói kategóriák mellett idén már az első fordulóban is várják azokat az illusztrátorokat, akik szöveg nélkül, csupán képeikkel mesélnék el a meséjüket.

A pályázat témája: Fordított világ.

A pályázatra olyan prózai történeteket, meséket kell küldeni, melyekben hol a féktelen jókedv és a szabadság, hol éppen az abszurd fordulatok és a kitekert világlátás vezetik a történet fonalát. Íróktól és illusztrátoroktól egyaránt csak még nem publikált pályaműveket fogadnak el.

A pályázat időben két részre oszlik: először zajlik a szövegek és a picture bookok fogadása és zsűrizése, majd a pályázó illusztrátorok a továbbjutott mesék közül választanak, és ahhoz készítenek képeket.

Az első fordulóban a nevezéseket négy kategóriában várják 2024. március 15-ig, az alábbi feltételekkel:

  1. Rövid mese 2-5 éveseknek

A leadott szöveg hossza max. 2 500 karakter.

  1. Rövid mese vagy meseregény (részlet) 5-8 éveseknek

A leadott szöveg hossza max. 6000 karakter.

  1. Regény (részlet) 9-12 éveseknek

A leadott szöveg hossza max. 10 000 karakter.

  1. Silent book vagy képeskönyv

Leadandó három oldalpár.

A pályázat szakaszai:

Regisztráció, szövegek, picture bookok beérkezése: 2024.02.01.- 2024.03.15.
Továbbjutó szövegek közzététele: 2024.05.15
Illusztrációk beérkezése: 2024.06.01-2024.07.31
Shortlist kihirdetése: 2024.09.15

A zsűri tagjai:

Wéber Anikó, író
Dániel András, író és illusztrátor
Csobod Luca, a Pagony Kiadó szerkesztője
Grancsa Gergely, a Pagony Kiadó szerkesztője
Paulovkin Boglárka, illusztrátor (tiszteletbeli zsűritag)
Kovács Eszter, a Pagony Kiadó főszerkesztője (tiszteletbeli zsűritag)

A díjkiosztó 2024. október elején lesz.

Díjak:

Legjobb írás: 150 000 Ft
Legjobb illusztráció: 150 000 Ft
Legjobb silent book vagy képeskönyv: 150 000 Ft

A pályázaton való részvétel feltétele az aranyvackor.pagony.hu weboldalon történő regisztráció, valamint a 10.000 Ft-os nevezési díj weboldalon keresztül történő befizetése és a pályamű/művek feltöltése a weboldalon keresztül. Egy pályázó akár minden kategóriában indulhat, azonban minden pályamű után külön nevezési díjat kell fizetnie. A szövegek beküldésével a szerzők hozzájárulnak ahhoz, hogy pozitív elbírálás esetén a művüket a második fordulóban a pályázó illusztrátorok rendelkezésére bocsássák.

A pályázatról minden további információ, a kapcsolódó eseményekről szóló hírek az Aranyvackor Facebook-oldalán található.