Spagettit ebédelni medvecukorral – 5 gyerekkönyv apák napjára
ko

Spagettit ebédelni medvecukorral – 5 gyerekkönyv apák napjára

Június harmadik vasárnapján ünnepeljük az apák napját, ehhez kapcsolódva válogattunk aranyosabbnál aranyosabb gyerekkönyveket.

Az apák jelenléte, figyelme és szeretete felmérhetetlenül fontos egy gyerek életében, ezt régóta tudjuk. Apával lehet birkózni, szánkózni és vízbe ugrálni, de meg is lehet ölelni, ha arról van szó. Apák napja alkalmából olyan gyerekkönyveket ajánlunk, melyekben ők a főszereplők, temészetesen fiaikkal és lányaikkal együtt. 

Susanne Weber: Palkó és apa

Susanne Weber: Palkó és apa
Ill. Susanne Göchlich, ford. Győri Hanna, Pagony, 2016, 62 oldal
Susanne Weber: Palkó és apa könyv

Palkó és apa folyton együtt lógnak! Hol a dinókiállítást nézik meg oviszünetben, hol spagettit ebédelnek medvecukorral, hol meg különleges fagyikat rendelnek például baníliát vagy joggert! Húsz melegszívű, aprócska ovis történet egy kisfiúról és egy apukáról, Susanne Göhlich tündéri illusztrációival a könnyebb és nevetősebb hétköznapokért!

Farkas Nóra: Apa szeret

Farkas Nóra: Apa szeret
Ill. Láng Anna, Manó Könyvek, 2024, 32 oldal
Farkas Nóra: Apa szeret! könyv

Hányféleképpen mutatkozhat meg apa szeretete? Honnan tudhatja Pötyi, hogy az apukája akkor is gondol rá, ha épp nincsenek együtt? Vajon mi a közös a tőle kapott játéknyusziban, a hűtőben lapuló málnában és a délutáni labdázásában? Hogyan köti össze őket a mosolyuk, és miért olyan fontosak az együtt átélt pillanatok? Ebből a bájos rajzokkal illusztrált csodaszép történetből - amelyben Pötyi és az anyukája nyomozós játékba kezdenek, hogy felkutassák apa szeretetnyomait - minden kiderül.

Kiss Ottó: Ne félj, apa!

Kiss Ottó: Ne félj, apa!
Ill. Kismarthy- Lechner Zita, Móra, 2016, 80 oldal
Kiss Ottó: Ne félj, apa! könyv

ruhásszekrény tartalma, a porhó vagy a szánkózás éppúgy varázslatos jelenség egy gyermek szemében, mint az öregedés és az elmúlás. A rácsodálkozás naivitásából sok szépség és humor fakad. Kiss Ottó legújabb gyerekversei egyszerű, hétköznapi megfigyeléseken alapulnak, főhőse lassan cseperedik, és a világ egyre szélesebbre tágul körülötte. Apa, Anya és a nagyszülők, a játékok, a természet, az élet és a halál is belefér ebbe a táguló világba.

Philip Waechter: Apanap

Philip Waechter: Apanap
Ill. Philip Waechter, Pagony, 2015, 56 oldal
Philip Waechter: Apanap könyv

Philip Waechter finom iróniával és kedves humorral mutatja meg, hogy milyen hihetetlen boldogság és felelősség apává válni. Igazi ajándékkönyv leendő és ifjú apáknak.

David Grossman: Zsiráf, és irány az ágy

David Grossman: Zsiráf, és irány az ágy
Ill. Henrike Wilson, ford. Demény Eszter, Pagony, 2019, 112 oldal
David Grossman: Zsiráf, és irány az ágy! könyv

Veled is előfordult, hogy szerettél volna levelet kapni, de senki sem írt? Hogy inkább átváltoztál volna mindenféle vadállattá lefekvés helyett? Vagy csak te értetted, amit a kistesód mondott, senki más? Még szerencse, hogy apa mindig segít megoldani az efféle problémákat: beszél az ismerős postással, úgy tesz,
mintha egy zsiráfot találna a kádban, és megkér, hogy tolmácsolj, amikor a kistesód elrejti a slusszkulcsot. David Grossman, a legnagyobb kortárs izraeli író egy-egy csavarral mindig különlegessé varázsolja az apró-cseprő kalandokat. Igazi apás mesekönyv esti felolvasásra!

Nyitókép: Freerange Stock