Egy gyerekkönyv, ami segít a tudatos élelmiszerfogyasztásban
Könyves Magazin

Egy gyerekkönyv, ami segít a tudatos élelmiszerfogyasztásban

A tudatos élelmiszerfogyasztás ma már nemcsak a felnőttek ügye, a fenntartható jövő szempontjából egyre inkább fontossá válik, hogy a gyerekek is megértsék, milyen úton kerül a boltok polcaira az étel. A Bookline Kids gyerekkönyvprogramja májusban Andrea Minoglio és Federico Mariani Ételek című könyvét mutatja be, amely az élelmiszerek izgalmas útjáról mesél.

Andrea Minoglio és Federico Mariani: Ételek
Ford.: Wallendums Tünde, Lingea, 2022, 63 oldal
-

Az Ételek – Honnan és hogyan kerülnek az asztalunkra? tizenöt különböző élelmiszert mutat be. Olyan termékeket, amelyekkel a gyerekek gyakran találkozhatnak az élelmiszerboltokban, és olyanokról is olvashatnak, amelyek bár ritkán kerülnek az asztalra, történetük annál több érdekességet rejt. Az olvasók ezáltal megismerhetik az olyan élelmiszerek gyártási folyamatát, mint a só, a tea, a méz vagy a sajt, viszont ezek mellett több különlegesség is a terítékre kerül, ilyen például a tápióka, a szójaszósz vagy a vattacukor.

A kötet szerzője, Andrea Minoglio sokáig dolgozott videósként, valamint a Focus című, népszerű olasz tudományos lap és annak ifjúsági kiadványának munkatársaként. Ez a tapasztalat érhető tetten a kötet felépítésén is. Minden egyes ételről érthető és részletes leírást, és részletes illusztrációt kapunk. Megtudhatjuk, hogy honnan származik az adott alapanyag, milyen történelmi vonatkozása van, milyen lépésekből áll a feldolgozása, és hogyan készül belőle olyan termék, amelyet később elfogyasztunk.

-

Például a csokoládé esetében a szerző elmeséli, hogy az első szelet csokit 1847-ben Angliában készítette egy bizonyos Joseph Fry, akinek köszönhetően széles körben el tudott elterjedi sokak kedvenc édessége. Az illusztráció szerint a gyártás folyamata hét lépésből áll. Az első teendő a kakaó termelése, amely Dél-Amerikában, Afrikában, valamint Indonéziában történik, ezt követően kezdődik meg a hosszú gyártási folyamat, amely a formázással ér véget.

A kötetnek köszönhetően a gyerekek, amellett, hogy betekintést nyernek az élelmiszergyártás bonyolult folyamataiba, megérthetik azt is, hogy milyen sok energia, munka, és utaztatás szükséges ahhoz, hogy Európában ilyen sokféle élelmiszer a rendelkezésre álljon. Így a kötet, még ha közvetett módon is, rámutat a pazarlás, a környezettudatosság, az ökológiai lábnyom és a fenntarthatóság kérdéskörére is.