Kerekítő
ki

Tizenöt éves lett a Kerekítő

kerekítő gyerekkönyv mondókázás módszertan mondókáskönyv j._kovács_judit

Tizenöt év telt el azóta, hogy a J. Kovács Judit drámapedagógus által megálmodott Kerekítő manó beköltözött az első népi mondókáskönyvbe, befészkelte magát a gyerekszobák polcaira, és bábként is felbukkant a baba-mama foglalkozásokon.

J. Kovács Judit: Kerekítő manó altatói
Ill. Kállai Nagy Krisztina, Móra, 2023, 12 oldal
J. Kovács Judit: Kerekítő Manó altatói könyv

A Kerekítő közösségét hazai és határon túli családok és pedagógusok alkotják, a foglalkozásokon – Mondókázó, Manó Torna, Tippentő – a könyvsorozatban megbújó népi ölbeli játékok elsajátításán van a hangsúly

A Kerekítő világának másik alappillére a húsz kötetből álló könyvcsalád. A mondókás népi alapsorozat mellett mesék is születtek Kerekítő manó kalandjairól, játszhatunk repülőset vagy liftezhetünk Lackfi János Százérintő kötete segítségével, továbbá az ünnepre hangolódásban segít a Kerekítő Évkerék és Kerekítő manó adventi mondókatára.

Az évfordulóra két új kötet jelenik meg a Móra Kiadónál, a Kerekítő manó és a hullócsillagok című, óvodásoknak szóló mesekönyv, és egy különleges, mondókás babanapló,

melyben a babamasszázs fontosságáról is olvashatnak az újdonsült szülők. 

J. Kovács Judit 2023-ban Janikovszky Éva-díjat kapott. A ceremónián Sándor Ildikó néprajzkutató azt mondta: „Ezek a könyvek a legfogékonyabb időszakban, közös családi élményként lesznek a gyermek életének részei, hogy aztán végigkísérje őket az olvasás, a szépirodalom szeretete.”

-

A Kerekítő mára nem csak egy baba-mama foglalkozáshálózat, hanem pedagógusképzés és széles körű élménypedagógiai módszertár is, melyből óvodák és bölcsődék is örömmel merítenek; Kerekítő manó számos helyen csoportbábként van jelen a kicsik életében. Kerekítő manó világa címmel egy vándorkiállítás is útnak indul: a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Házban nyílik meg 2024. március 2-án, majd az ország több könyvtárában is látható lesz. Ezenkívül Sződön Kerekítő mondóka tanya születik mondókaállomásokkal, ezt családdal vagy óvodai-kisiskolai csoportokkal is látogatni lehet.

Fotók: Léderer Anita