A kiszáradt gyepek versenyét hirdették meg Kanadában
sa

A kiszáradt gyepek versenyét hirdették meg Kanadában

A víztakarékosság jegyében Kanada nyugati részén, Vancouver környékén több település is versenyt írt ki, melyre a lakosok kiszáradt, elsárgult pázsitjaikkal nevezhetnek be, írja a CBC nyomán az MTI. Könyvek hírek mellé.

Kanada nyugati része az idei nyáron súlyos hőséggel és aszállyal küzd, emiatt több helyen is vízkorlátozásokat vezettek be. Port Coquitlam kisvárosban Bearanyozott utcák, míg Chilliwackben A legcsúnyább gyep címmel írtak ki versenyt a kertes házak lakóinak, ezzel népszerűsítve a víztakarékosságot a térségben. A helyiek ősz elejéig küldhetnek be fényképet gyepükről: a közmondással ellentétben ebben a versenyben 

az a cél, hogy saját füvünk sárgább legyen a szomszédénál.

A legszárazabb gyepeket mindkét városban többféle ajándékkártyával jutalmazzák: Port Coquitlamban a nyeremények között száz kanadai dollár (26 ezer forint) értékű, helyi kiskereskedésben levásárolható kupon is szerepel, a legcsúnyább fű tulajdonosát pedig egy 150 kanadai dollár (39 ezer forint) értékű ajándékkártyával támogatják egy kerti parti megszervezésében.

Chilliwackban július közepén vezették be a vízkorlátozás harmadik fokozatát, melynek értelmében mind a lakossági, mind a köztéri locsolást heti egy alkalomban határozták meg. A helyi városvezetés a honlapján hangsúlyozta, hogy a lakosság körében felhasznált víz - legyen szó mosásról, zuhanyzásról, locsolásról vagy akár WC-öblítésről - az utolsó cseppig ivóvíz, melyet a helyi víztározóból biztosítanak. Port Coquitlamban augusztus eleje óta tilos egyebek mellett a gyep locsolása, a szabályszegőket pedig akár 500 kanadai dollárra (151 ezer forint) is megbüntethetik.

A státuszszimbólumnak is számító, angol típusú gyepek fenntarthatóságát egyre több kertekkel foglalkozó fórumon megkérdőjelezik itthon is - nálunk a tavalyi aszályos évben és idén is voltak olyan települések, ahol részleges locsolási tilalmat vezettek be. A klímaváltozás a víz értékét is egyre jobban növeli, erről az alábbi könyvet ajánljuk:

GARY WHITE, MATT DAMON
A víz értéke
Ford. Árokszállásy Zoltán, Corvina, 2022, 200 oldal
-

Az ember minden reggel használja a vizet: lezuhanyozik, kávét főz, lehúzza maga után a vécét, oda se figyelve. Csakhogy több mint 750 millió ember nem teheti meg mindezt, mivel nincs bevezetve a víz a lakásába, 1,7 milliárd embernek pedig nincs vécéje. A vízválság minden harmadik embert érinti a Földön: gyerekek nem járhatnak miatta iskolába, nők nem kereshetnek pénzt, és sokakat kényszerít mélyszegénységbe. Ám mindez megoldható - ez a meggyőződés hozta össze Matt Damon filmsztárt és Gary White hidrológust. Közös cégük, a Water.org eddig 40 millió embert segített hozzá ivóvízhez és/vagy vécéhez. A könyvben humorral és alázattal ismertetik, hogyan indítottak útnak egy vadonatúj modellt, melynek nem kisebb a tétje, mint jobb egészség és magasabb életszínvonal számos embernek szerte a világon. A könyv eladásából származó összes jövedelmük pedig a Water.org kasszájában fog kikötni.