5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat
ko

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

Mindenki boldog, harmonikus és lehetőleg élethosszig tartó párkapcsolatra vágyik, de tudjuk, hogy az áhított cél csak nehezen elérhető. Most olyan pszichológiai könyveket ajánlunk, melyek segítségével kilábalhatsz kisebb-nagyobb kapcsolati kríziseidből.

Nincsen rózsa tövis nélkül, így párkapcsolatainkból sem maradhatnak ki a nehezebb napok, az összezördülések és nézeteltérések. Ha a fájdalmasabb időszakok elhúzódnak vagy állandósulni látszanak, akkor sem kell azonnal kétségbeesni, hiszen lehetséges, hogy van kiút, és a kapcsolat megmenthető. Cikkünkben olyan, 2024-ben megjelent pszichológiai könyveket gyűjtöttünk össze, melyek segíthetnek kiutat találni és új alapra helyezni a közös életet.

Laskai Nelli: Újra igen

laskai nelli
Újra igen! 
Jaffa, 2024, 260 oldal
Laskai Nelli: Újra igen! könyv

A krízisek a párkapcsolatok szerves részei. A szakítást vagy a válást nem ezek megjelenése okozza, hanem az, ha a párok nem tudják a kihívásokat megfelelően kezelni. Ha úgy érzed, meggyengült az elköteleződésetek egymás iránt, ha gyötör a kérdés, hogy vajon érdemes-e megpróbálnotok megjavítani azt, ami egyre rosszabbul működik, vagy csak szeretnéd megerősíteni a kapcsolatotokat, felkészülve a jövő konfliktusaira, akkor ez a könyv neked, nektek szól!

Az olyan fontos elméleti témák mellett, mint például a kötődési minták, a hatékony kommunikáció, a szeretetnyelvek jelentősége, az egyéni működést meghatározó hozott mintázatok, valamint a szex nélküli kapcsolat, a hűtlenség kezelése, a csalódottság feldolgozása és a megújulás folyamata, a könyv a kapcsolatotok állapotának feltérképezéséhez szükséges kérdéssorokat, valamint tematikus feladatokat tartalmaz, amelyek elvezethetnek a harmonikusabb és boldogabb párkapcsolat megteremtéséhez. A 10 hetes párkapcsolatjavító program minden hétre új témakört segítő gyakorlatokat kínál, eszközöket és stratégiákat adva a kezedbe, hogy megérthesd a magad, a párod és a kapcsolatotok működését, és közös erővel felül tudjatok kerekedni a nehézségeken, újra egymásra találjatok, és megélhessétek a szeretetteljes mindennapokat.

Párkapcsolat Klinika

Párkapcsolat Kilinika
Kulcslyuk, 2024, 336 oldal
Párkapcsolat Klinika könyv

A kötet szerzői: Almási Kitti, Angster Mária, Bagdy Emőke, C. Molnár Emma, Csernus Imre, Hevesi Krisztina, Mester Dóra, Pál Ferenc, Ranschburg Jenő, Szendi Gábor.

Vajon rendbe lehet-e még hozni egy párkapcsolatot, ha egyszer már elromlott? Honnan tudhatjuk biztosan, hogy tönkrement, s nem pusztán egy átmeneti válságot élünk át? Mit jelezhet a társas magány, a nemi szerepek felcserélődése, a konfliktuskezelés eredménytelensége, a sok ádáz játszma, szexuális zavar és az intimitás fájó hiánya? Megannyi fontos kérdés, melyekre jó lenne ismerni a válaszokat, hogy a nehéz helyzetekben okos döntéseket hozhassunk.

Még ma is viszonylag kevesen készülünk fel arra, hogy egy jó párkapcsolatban is kikerülhetetlenül találkozni fogunk krízishelyzetekkel. Ezek – az úgynevezett normatív krízisek – nagyon is komoly kérdéseket vetnek fel, mégsem arra szólítanak fel bennünket, hogy szakítsunk, hanem a válságot megélve, azon keresztüljutva még jobban elmélyíthetjük összetartozásunkat. A mi kultúránkban sajnos nehéz feladattá vált tartós, megelégedett társkapcsolatban élni, mert azok a külső összetartó erők, amelyek egy férfi-nő szövetséget anno megerősítettek, szinte mind semmivé foszlottak. Ezért ma személyes életfeladattá vált, ami még néhány évtizeddel ezelőtt sem volt az. Éppen ideje, hogy elkezdjünk dolgozni ezen – sokat tehetünk magunkért, a kapcsolatunkért!

A Nyitott Akadémia előadássorozatának keretében hazánk legnevesebb szakemberei keresték a válaszokat a sokakban felmerülő kérdésekre. A kötetben a tíz kiváló előadás szerkesztett, átdolgozott anyagát nyújtjuk át az olvasónak.

Hal Edward Runkel: Ordításmentes házasság

hal edward runkel
Ordításmentes házasság
Ford. Farkas Veronika, Jaffa, 2024, 302 oldal
Hal Edward Runkel: Ordításmentes házasság könyv

Mindnyájan vágyunk a hosszú, kiteljesedett, őszinte és igaz párkapcsolatra, amelyben nemcsak egymással nem veszekednek hangosan a pár tagjai, de befelé sem ordítoznak, azaz nem veszítik el a kontrollt az érzelmeik felett. Ez azonban sajnos csak keveseknek sikerül. A szerző radikálisan új koncepciója leszámol a cukormázas elképzeléssel, miszerint a házasfelek legfontosabb feladata, hogy a párjuk szükségleteit kielégítsék, a saját elképzeléseikről és egyéni vágyaikról pedig lemondjanak azért, hogy "eggyé válhassanak" a házasságban. Az ordításmentes filozófia szerint az elkötelezett, tartós és mély, igaz kapcsolat titka éppen az, hogy a felek a szokásos házassági tanácsokkal ellentétben elkezdenek inkább saját magukra fókuszálni.

A könyv nem azt ígéri, hogy ha megfogadjuk a tanácsait, akkor elkerülhetjük a konfliktusokat - sőt ez nem is lehet cél. Ha melegségre vágyunk, akkor tüzeken kell átkelnünk. De a könyvben bemutatott egyszerű modell segítségével át fogunk tudni kelni ezeken a tüzeken, hogy megtisztulva és erősebben jöjjünk ki belőlük. És ez az, ami egyre magasabb szintre fogja emelni a házasságunkat.

Siri Dalsmo Berge: Használati utasítás a párkapcsolatokhoz

siri dalsmo berge
Használati utasítás a párkapcsolatokhoz
Ford.Patat Bence, Mind Kiadó, 2024, 205 oldal
Siri Dalsmo Berge: Használati utasítás a párkapcsolatokhoz könyv

A könyv melegséggel, humorral és egy nagy adag reménnyel nyújt konkrét, kutatáson alapuló eszközöket az erősebb kapcsolatok kialakításához és az életminőség gazdagításához. Ebben a lenyűgöző felfedezésben a háziorvos és kutató, Siri Dalsmo Berge összefonja orvosi szakértelmét és személyes történeteit, hogy megmutassa, milyen nagy hatással lehetünk kapcsolataink jólétére.

Berge rávilágít a kapcsolati problémák meglepő egészségügyi veszélyeire is: egy stresszel telített párkapcsolat megháromszorozza a szívinfarktus kockázatát, növeli az fertőzési hajlamot, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. A Használati utasítás a párkapcsolatokhoz nemcsak egy útmutató; térkép egy egészségesebb, kielégítőbb kapcsolat felé, amely inspirál és felhatalmaz, hogy higgy a változtatás és változás lehetőségében.

Rino Ventriglia: Vészjelzések a párkapcsolatban

rino ventriglia
Vészjelzések a párkapcsolatban
Ford. Paksy Eszter, Új Város Alapítvány, 2024, 98 oldal
Rino Ventriglia: Vészjelzések a párkapcsolatban könyv

A modern autókban azonnal felgyullad egy piros lámpa, ha valami meghibásodott, ha időben szerelőhöz visszük, újra jó lesz. A modern házasságok is így kellene, hogy működjenek: a pszichiáter szerző - sokéves párterápiás tapasztalata alapján - összegyűjtötte, hogy mik azok a figyelmeztető jelek, amik segítenek, hogy észrevegyük, valamit változtatnunk kell, hogy újra jól menjenek a dolgok és néhány megoldási javaslattal is él.

A mű a tranzakció analízis talaján kidolgozott játszma elmélettel dolgozza fel azokat a tipikus csapdahelyzeteket, amelyek aláássák a partnerek között a bizalmat és ha nem kezeljük ezeket, a párkapcsolat teljes csődjéhez is vezethetnek. A tudatosításon kívül a megbocsátás és újrakezdés folyamatának bemutatásával eszközöket is ad a házastársak kezébe, hogy újraélesszék szerelmüket.

Nyitókép: PicPick