Spielberg sajnálja, hogy filmje miatt a horgászok megtizedelték a cápákat
sa

Spielberg sajnálja, hogy filmje miatt a horgászok megtizedelték a cápákat

cápák cápa zöld steven_spielberg

A 76 éves rendező a BBC Desert Island Discs című műsorában beszélt arról, hogy az 1975-ben bemutatott, Oscar-díjas A cápa miatt a sporthorgászok körében célponttá váltak a cápák. Spielberg félig-meddig viccelődve azt is megjegyezte, hogy nem is nagyon mer nyílt vízben úszni, mert úgy érzi, a cápák haragszanak rá, írja az MTI.

A cápa című horrorfilm Peter Benchley (1940-2006) amerikai író azonos című, magyarul is olvasható regényéből készült. A mindössze 8 millió dollárból forgatott film világszerte mintegy 470 millió dolláros bevételt hozott, három Oscar-díjat és egy Golden Globe-ot nyert.

Peter Benchley
Cápa
Ford. Veress Júlia, 21. Század, 2019, 336 oldal
-

A BBC riportjában egy horgász azt mesélte, hogy a film után ezrek indultak cápavadászatra, és Amerika egész keleti partján végigsöpört ez a "tesztoszteron-láz". Benchley állítólag bocsánatot kért könyve következményeiért.

Szerencsére azóta sokkal hitelesebben is olvashatunk a cápákról - igaz, főleg gyerekkönyvekben, és ott sem spórolnak a hatásvadász alcímekkel:

Manfred Baur
Cápák - Az óceán vérszomjas vadászai
Babilon, 2019, 48 oldal
-

A nagyszerű Mi Micsoda-sorozat kötetében a cápákat és rokonaikat, a rájákat ismerhetjük meg. Olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint hogy hogyan születnek a cápabébik? Mit eszik és hogyan vadászik egy csúcsragadozó? Vagy hogy miért olyan életbevágóan fontos tagjai a tengeri életközösségeknek!