ro

Brit nyertese van az újonnan alapított ismeretterjesztő díjnak

robert_macfarlane díj ismeretterjesztő non-fiction

Eddigi ismeretterjesztő munkásságáért díjazták a brit Robert Macfarlane-t, ráadásul ő az újonnan alapított - amúgy pedig kanadai kötődésű - Weston International Award első nyertese. A 75 ezer dollárral járó díjat mostantól évente fogják kiosztani, és a kiemelkedő tényirodalmi tevékenységet ismerik majd el vele. Robert Macfarlane az elmúlt húsz évben számos ismeretterjesztő könyvet publikált, íróként fő témái a tájak, helyek, emberek, a környezetvédelem, és az emlékezet szerepe. Köteteit mintegy harminc nyelvre fordították már le, magyarul a Lennvilág jelent meg.

Robert Macfarlane: Lennvilág - Utazás az idő mélyére
Ford.: Makovecz Benjamin, Park, 2021, 493 oldal
-

Utóbbi a föld alatti világokba kalauzolja el az olvasót: bronzkori temetkezési kamrákba, grönlandi gleccserek mélyére, a Párizs alatti katakombák labirintusába, a szlovéniai karsztvidék víznyelőibe. De szó esik a kötetben a fák közti kommunikációt lehetővé tevő gombafonalrendszerekről, vagy az új-mexikói sivatag alatti radioaktívhulladék-temetőről is. Macfarlane írta a River és a Mountain című dokumentumfilmek forgatókönyvét is, mindkettőt Willem Dafoe narrálta.

A mostani díjat odaítélő zsűri indoklásában kiemelte, hogy Macfarlane "prózája olyan tiszta és folyékony, mint egy hegyi patak", hozzátéve, hogy a szerző a történelem, a tudomány, a mitológia, az életrajz és saját utazási élményei alapján vizsgálja meg azokat az erőket, amelyek az embereket egy adott helyhez kötik. Ahhoz, hogy valaki elnyerje a Weston International Awardot, feltétel, hogy az adott szerző nevéhez legalább három, kiemelkedő irodalmi értékűnek tekintett, és angol nyelven írt vagy angol fordításban széles körben hozzáférhető non-fiction könyv kötődjön.

Forrás: Bookseller