5 friss könyv az önismeretről, amik segítenek elfogadni önmagad
vn

5 friss könyv az önismeretről, amik segítenek elfogadni önmagad

Miért fontos dolgoznunk a nehéz érzésekkel is? Miként növeljük az önbecsülésünket, és melyik gyakorlatok segítenek felszabadítani a bennünk szunnyadó kreativitást? 5 frissen megjelent kötetet ajánlunk az önismeretről.

Tényleg csak a jóra kell koncentrálnunk, vagy szembe kell néznünk az árnyékokkal is, hogy mélyebb önismeretre tegyünk szert? Hogy lépjünk túl az elakadásainkon? Miért elkerülhetetlen a szenvedés, és hogy fest a fejlődés folyamata? Miként segíthet a kutyánk felszabadítani az érzelmeinket? Az elmúlt héten megjelent könyvek többek között ezekre a kérdésekre keresnek válaszokat.

Felix R. Buchwald: Árnyéknapló ‒ Önismereti kézikönyv önmagad teljes elfogadásához

Felix R. Buchwald
Árnyéknapló ‒ Önismereti kézikönyv önmagad teljes elfogadásához
Ford. Balogh Szilvia, Partvonal, 2024, 244 oldal
-

Sokszor halljuk, hogy koncentráljunk a jóra, fejezzük ki a hálánkat, legyünk elégedettek. Arról azonban kevés szó esik, hogy a kizárólagos pozitív fókusz nem tartható, ha nem dolgozzuk fel a nehéz érzéseinket ‒ a negatívnak gondolt tulajdonságoktól a korlátozó hiedelmekig. A tudattalan elfojtása előbb-utóbb elakadásokhoz vezet. Itt volt az ideje újra felfedezni Carl Gustav Jung, a híres pszichoanalitikus tanításait,

aki a különböző énrészek, köztük az árnyékén szerepét is leírta.

Az árnyékmunka módszere az ő tanításain alapul, és mostanra a modern személyiségfejlesztés nagy újrafelfedezésévé vált. Melyek a te árnyékban működő részeid? Milyen érzéseket kell elfogadnod ahhoz, hogy mélyebb önismeretre tegyél szert? Ez a kézikönyv a naplózás módszerével segít abban, hogy sikeresen azonosítsuk, elfogadjuk, majd a tudatos személyiségrészünkbe integráljuk az „árnyékainkat”, és ezzel az önszeretet magasabb fokára lépjünk. A kötet szerzője támogat, egyszersmind kihívások elé is állít, ám a vezetett naplóforma garantálja, hogy egészen a végéig nem engedi el a kezünk. Az árnyékmunka eredményeként nő az önbecsülés, felszabadul a kreativitás, az emberi kapcsolatok pedig kiteljesednek, és újra az öröm forrásaivá válnak.

Bauer Barbara: Találkozások ‒ A barát

bauer barbara
Találkozások ‒ A barát
Jaffa, 2024, 128 oldal
-

Az Idegen, az Átutazó és a Jövevény után újabb találkozás vár ránk a halál és a születés, a folytonosság, az öröklét megválaszolhatatlannak tűnő kérdései között. A barát mindegyiküket jól ismeri. Mert ő az, aki akkor is ott van, amikor mindenki más már odébb áll. Aki vezet az úton, elénk tárja a végtelent, de kíméletlenül megmutatja a végleteket is. Tudja, mit jelent a boldogság, de nem áll elénk, ha éppen a pokol felé tartunk. Mert tudja, hogy mindennek megvan az oka. Mert ő ismer a legjobban.

De ki ő? És vajon azt is tudja, miért vagyunk a világon?

Papp József: A szánkhja ősi pszichológiája

papp józsef
A szánkhja ősi pszichológiája
Magánkiadás, 2024, 237 oldal
-

A szánkhja az ókori, indiai filozófia egyik legismertebb irányzata, máig ható forrása. Ha az egyén szempontjából értelmezzük tanításait, generációk tapasztalatain alapulú, ősi pszichológiát kapunk eredményül. Miért elkerülhetetlen a szenvedés a világban? Hogyan jön létre egy szubjektív tapasztalat? Mi az emberi létforma célja, és fejlődési folyamata? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Siri Dalsmo Berge: Használati útmutatás a párkapcsolatokhoz ‒ Az egészségesebb együttélés útja

Siri Dalsmo Berge
Használati útmutatás a párkapcsolatokhoz ‒ Az egészségesebb együttélés útja
Ford. Patat Bence, Mind, 2024, 205 oldal
-

A könyv melegséggel, humorral és egy nagy adag reménnyel nyújt konkrét, kutatáson alapuló eszközöket az erősebb kapcsolatok kialakításához és az életminőség gazdagításához. Ebben a lenyűgöző felfedezésben a háziorvos és kutató, Siri Dalsmo Berge összefonja orvosi szakértelmét és személyes történeteit, hogy megmutassa, milyen nagy hatással lehetünk kapcsolataink jólétére. Berge rávilágít a kapcsolati problémák meglepő egészségügyi veszélyeire is: egy stresszel telített párkapcsolat megháromszorozza a szívinfarktus kockázatát, növeli az fertőzési hajlamot, és elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. A Használati utasítás a párkapcsolatokhoz nemcsak egy útmutató; térkép egy egészségesebb, kielégítőbb kapcsolat felé, amely inspirál

és felhatalmaz, hogy higgy a változtatás és változás lehetőségében.

Fejtsd meg az egészségesebb, élénkebb élet titkait a Használati utasítás a párkapcsolatokhoz lapjain keresztül.

Kevin Behan: A kutyád tükröt tart neked ‒ Egymás megértése az érzelmeken keresztül

Kevin Behan
A kutyád tükröt tart neked ‒ Egymás megértése az érzelmeken keresztül
Ford. Papolczy Péter, Jaffa, 2024, 287 oldal
-

Miért vonzódik egymáshoz ennyire az ember és a kutya? Mi a közös bennünk? Mi játszódik le egy kutyában, aki már akkor tudja, hogy hazajött a gazdája, amikor még csak a lépcsőházban van? Szó sincs itt falkavezérségről és alá-fölérendeltségről ‒ érzelmekről van szó. A kutyák érzelmes lények, és az érzelem ugyanolyan valóságos természeti erő, mint a gravitáció; olyan információforrás, amelyet gyakran elhomályosít az ész és a racionalitás. A kutyáknak azonban nincsenek előítéleteik. Azonnal ráhangolódnak az érzéseinkre, és visszatükrözik őket, rajtuk keresztül

így önmagunk leghitelesebb részét ismerhetjük meg.

Erre a felismerésre alapul Kevin Behan kutyakiképző radikálisan új modellje: ő azt állítja ‒ és bizonyítja ‒, hogy a kutya viselkedését és érzelmeit, sőt a megismerését is a mi érzelmeink irányítják. A kutya nem arra reagál, amit a gazdája gondol, mond vagy tesz, hanem arra, amit a gazdi érez. A szerző bemutatja, hogy a kutyák és az emberek mélyebb kapcsolatban állnak egymással, mint azt valaha is gondoltuk, és hogy ha így közelítjük meg őket, az segít megérteni a viselkedésüket, és talán önmagunkat is jobban megismerjük belőle.

Nyitókép: Pixabay