sa

Medvelepke vagy ablakosmoly? Szavazz a 2024-es év lepkéjéről!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet, hogy mi legyen 2024-ben az év lepkéje; a másodszor meghirdetett program keretében ismét három jelöltre, a kis színjátszólepkére, a közönséges medvelepkére és a gyakori ablakosmolyra lehet szavazni a szervezet honlapján október 15-ig, írja az MTI. Könyvet is ajánlunk segítségül.

Az MME 1979-ben indította el az Év madara programot, majd 2012-ben indult a Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály Év hüllője/Év kétéltűje program, és ezekhez csatlakozott harmadikként 2022-ben az Év lepkéje akció. Mindegyik program küldetése Magyarország természeti kincseinek, valamint az ezeket fenyegető természetvédelmi problémák bemutatása a lakosságnak.

A kis színjátszólepkék hímjeinek szárnyfelszíne kékes-lilásan irizál. Országszerte elterjedt, de elsősorban vizes élőhelyek közelében lehet vele találkozni, akár lakott területeken is. Állománya stabil, de a vizes élőhelyek felszámolása, valamint az erdők sűrűsödése veszélyeztető tényezők lehetnek számukra, főként helyi viszonylatokban. A kis színjátszólepke nem kényes faj, kertbe ültetett tápnövényen is kifejlődik, védett, természetvédelmi értéke 10 000 forint.

-

A közönséges medvelepke egykor sokfelé előfordult, akár lakott területeken is, azonban az utóbbi évtizedekben az építkezések intenzív térhódítása, valamint a parlagok felszámolása állománynagyságában jelentős csökkenést okozott, és visszaszorult a természetes élőhelyekre. Ritkulása ellenére egyelőre nem védett.

-

A gyakori ablakosmoly moly létére termetes és tetszetős megjelenésében igencsak távol áll a lakásból ismert élelmiszer- és ruhamolyoktól. Hazánkban általánosan elterjedt, bár a sík vidékeken ritka, élőhelyei a napsütötte lejtők, erdőszegélyek, cserjések, és nappal aktív. Nem védett.

-

Szavazni ITT lehet, ahol további részleteket találsz a programmal kapcsolatban.

Az MME kiemelte, hogy aki bármilyen lepkét talál kirándulásai során, vagy akár a kertben, feltöltheti a Lepketérképre vagy az Ízeltlábúak nevű oldalra dátum, helyszín, valamint egy fotó megadásával, ahol a szakemberek pár napon belül meghatározzák azokat. Hangsúlyozzák, hogy a megfigyelések segítik a kutatók munkáját a hazai lepkék megismerésében és védelmében.

Ha te magad is szívesen meghatároznéd a lepkét, amivel találkozol, az alábbi kötetet ajánljuk:

Dr. Kóbor Péter
Lepkék, bogarak és más ízeltlábúak - Természetbarátok zsebkönyve
Szalay Könyvek, 2021, 64 oldal
-

Ismerd meg az ízeltlábúak népes táborának hazánkban előforduló legfontosabb vagy legérdekesebb képviselőit! Ez a könnyen forgatható zsebkönyv minden természetjáró hasznos útitársa. A könyvben található leírások segítségével több mint 70 különleges vagy gyakori ízeltlábút azonosíthatsz be. Jelöld be azokat a fajokat amelyekkel találkoztál, így nyomon követheted, hogy hol tartasz az ízeltlábúak világával való ismerkedésben.