Fotó: Mathieu Stern / Unsplash - konyvesmagazin.hu
ki

Mohóság vagy boldogság? 5 hasznos könyv sikerről és pénzről

Érdekel a pénz világa? Pszichológusok és gazdasági szakemberek kötetei közül válogattunk.

Szeretnél tudatosabbá válni a pénzügyek területén? Vagy egyszerűen csak eltökélted, hogy nagyon sikeres leszel? Esetleg a tőzsdézéssel kacérkodsz? Az alábbi könyvekből hasznos nézőpontokat és megvalósítható ötleteket meríthetsz.

Manfred F. R. Kets De Vries: Szex, pénz, boldogság és halál – Úton az önazonosság felé

Manfred F. R. Kets De Vries
Szex, pénz, boldogság és halál
Open Books, 2024, 408 oldal
-

Az élet négy fő témakörét vizsgálja ez az egyedülálló könyv a pszichológia és a menedzsment érintkezési felületei mentén. Az élet nem csak a hatalomról és a pozícióról szól, a társadalmi rang bizonytalan, a népszerűség múlékony, a vagyon külsőség; ami igazán fontos, az a tartalmas kapcsolatokhoz, a dolgok menetére való hatáson és azon múlik, hogy értelmét lássuk életünknek.

A szerző pszichoanalitikusként, professzorként és vezetői trénerként szerzett tapasztalatait felhasználva vizsgálja ezeket a kérdéseket, és tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan lehet megbirkózni azokkal a kihívásokkal, amelyekkel nemcsak a vezetők, de az emberek többsége küzd.

Morgan Housel: A pénz pszichológiája – Időtlen leckék vagyonról, mohóságról és boldogságról

Morgan Housel
A pénz pszichológiája
Ford. Lénárt Hanna, A4C Books, 2024, 269 oldal
-

Az, hogy mennyire bánsz jól a pénzzel, nem szükségszerűen azon múlik, amit tudsz. Sokkal inkább azon, hogyan viselkedsz. A helyes viselkedés pedig – még az igazán okos embereknek is – nehezen tanítható. 

A pénzre általában matematikai alapú területként gondolunk, és ekként tanítjuk. Olyan területként, ahol az adatok és a képletek egyértelműen megmondják, mit kell tenni. Ám a valóságban az emberek nem Excel-táblában hozzák meg pénzügyi döntéseiket, hanem a családi asztalnál vagy üzleti tárgyalásokon, ahol személyes történetük, egyedi világnézetük, egójuk, büszkeségük és fura ösztönzők keverednek egymással. 

A pénzügyi siker nem egzakt tudomány. Egyfajta szociális készség, amelynél a viselkedésed a tudásodnál is többet számít. Ezt a készséget nevezi a díjnyertes szerző a pénz pszichológiájának. A könyvében rövid történetekkel vezeti rá az olvasót arra, hogy a pénz technikai oldalánál fontosabb az emberi tényező.

Adam Grant: Rejtett potenciál – Hogyan érhetünk el többet, mint gondolnánk?

Adam Grant
Rejtett potenciál
Ford. Roboz Gábor, HVG, 2024, 368 oldal
-

A veleszületett tehetséget megszállott csodálat övezi: felnézünk a jó felfogású tanulókra, az őstehetségnek számító sportolókra és a csodagyereknek tartott zenészekre. Ezért gyakran alábecsüljük, hogy átlagos képességekkel milyen jelentős eredményeket érhetünk el: pedig ha a lehetőségek nem hullanak az ölünkbe, nekünk kell kézbe venni az irányítást. 

Adam Grant szervezetpszichológus szerint a siker záloga nem feltétlenül valamely zseniális adottságunk, sokkal inkább az, hogy milyen jellemet építünk fel magunknak. A legújabb kutatási eredményeket, meglepő felismeréseket és lebilincselő történeteket összefűzve rávilágít, hogy a fejlődés kulcsa sokkal inkább a hatékony tanulás, mint a kemény munka.

Arra bátorít, hogy gondolkodjunk másként a célkitűzéseinkről és az elvárásainkról, és akkor túlszárnyalhatjuk önmagunkat. Megtudhatjuk, hogyan alakítsuk ki a bennünk rejlő potenciál kiaknázásához szükséges személyes készségeket és motivációt, és hogyan építhetünk fel olyan rendszereket, amelyekben a korábban alábecsült jelentkezők is lehetőséghez juthatnak.

Bence Balázs: A sikeres kereskedő – Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia 

Bence Balázs
A sikeres kereskedő
Net Média, 2024, 348 oldal
-

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, vagyis segít kialakítani a befektetések világában a saját kereskedési módszered.

A kötet részletesen bemutatja a stratégia alkotóelemeit és kialakításának lépéseit. A stratégia a tőzsdei siker egyik fontos összetevője, mely önmagában keveset ér. Az eredményt nagyban befolyásoló egyéb tényezőkről általában kevesebb szó esik, pedig a kockázatkezelés, a pozícióméretezés, valamint az érzelmek világa nagyságrendileg határozzák meg, hogy ki mit visz haza a tőzsdeparkettről. Az átfogó kiadvány utóbbiakat is részletesen tárgyalja.

Az olvasó megismeri a leggyakoribb kereskedési hibákat, és támpontot kap azok elkerüléséhez. A könyv feltárja, hogy mely tényezők befolyásolják gondolkodásunkat, tetteinket és döntéshozatali folyamatainkat a tőzsdei környezetben. Minden tőzsdézés iránt érdeklődőnek, kezdő vagy bukdácsoló kereskedőnek kötelező olvasmány.

Napoleon Hill: A teljes gondolkodj és gazdagodj

Napoleon Hill
A teljes gondolkodj és gazdagodj
Ford. Dobosi Beáta, Édesvíz, 2024, 382 oldal
-

A legismertebb és legnagyobb hatású könyv, amelyet valaha a sikerről írtak, több mint 29 millió példányban kelt el világszerte. Napoleon Hill negyed évszázadon át kutatta sikeres emberek életútját kora leggazdagabb iparmágnása, Andrew Carnegie irányításával. Ebben az időtlen klasszikusban lerántja a leplet az elsöprő siker titkáról, és megosztja velünk a kipróbált módszert is, amely lehetővé teszi, hogy elérjük hőn áhított céljainkat. Elengedhetetlen kalauz azok számára, akik nagy dolgot akarnak véghezvinni: A könyv megmutatja, hogyan gazdagodhatunk meg a szó minden értelmében. 

Ez a kiadás hűen követi az eredeti mű szerkezetét és tartalmát. Fontos ismereteket oszt meg arról, hogyan vészeljünk át nehéz gazdasági helyzeteket. A szerző olyan személyiségekkel készített interjút kutatómunkája során, mint Henry Ford, Theodore Roosevelt, John D. Rockefeller, Thomas Edison, vagy idősebb J. P. Morgan.


Nyitókép: Mathieu Stern / Unsplash