A Biblia helyett tudományos könyvre esküdött fel a NASA űrközpont első női igazgatója
sa

A Biblia helyett tudományos könyvre esküdött fel a NASA űrközpont első női igazgatója

A Goddard Űrközpont 64 éve működik, ám eddig még nem volt női igazgatója - ez változott meg most, amikor Bill Nelson, a NASA vezetője Makenzie Lystrupot nevezte ki az intézet élére, írja a Qubit.

Nem ez volt viszont Lystrup beiktatásának egyetlen érdekessége. Mint azt a lap is kiemeli, az amerikai kormányzati szervek tisztségviselői általában a Bibliára vagy az alkotmányra esküdnek fel, az új igazgatóról készült fotón viszont látható, hogy a tudományos ismeretterjesztés egyik legendájának könyvét választotta. 

A Pale Blue Dot 1994-ben jelent meg, szerzője, Carl Sagan amerikai csillagász, planetológus és asztrobiológus volt. A könyv címét a magyarul Halványkék pötty című fénykép (lásd a kiemelt képet) nyomán adta, amit a Voyager–1 űrszonda 1990-ben, 6 milliárd kilométeres távolságból készített a Földről. Sagan ebben a könyvében az emberiség jövőjéről értekezik az űrben, és azt kutatja, hol az ember helye a világegyetemben.

Lystrup a választását azzal indokolta, hogy sok más csillagászhoz és űrkutatóhoz hasonlóan, gyerekként ő is Sagan Kozmosz című műsorát nézte a tévében.