Zsolt Béla megírta az emberi becstelenség krónikáját

.konyvesblog. | 2015. április 22. |

b1341917.JPGZsolt Béla nagyváradi író, újságíró, a zsidótörvények után nem folytathatta a pályáját. Munkaszolgálatra Ukrajnába került, az út onnan haza, majd a váradi gettóba, később Bergen-Belsenbe vezetett, egészen a szabadulásig. Regénye nem artisztikus memoár. Vad, olykor az elviselhetőség határáig kegyetlen és őszinte visszaemlékezés, felzaklató olvasmány. 

Zsolt Béla: Kilenc koffer

XXI. SZázad Kiadó, 2015, 400 oldal, 3990 HUF

 

Zsolt ír benne az olykor egymás kínjának is örülő társairól, az elmebajig kegyetlen, egyszersmind a megtorlástól rettegő csendőrökről, árulásról, kétségbeesésről, az újra és újra feltámadó hamis reményről, és mindennek okáról és céljáról: a zsidók kifosztásáról. A magyar könyvkiadás legnagyobb adósságainak egyike ez a könyv, amit a világ több országában a holokausztirodalom egyik legjelentősebb remekműveként tartanak számon. Magyarországon 1982-ben jelent meg utoljára. 

Zsolt Béla feleségének egész családja odaveszett, köztük a magyar Anna Frank, az a Heymann Éva is, akinek gettónaplója Piros bicikli címen jelent meg.

Kapcsolódó cikkünk:

A magyar Anna Frank naplója  (A piros bicikli - RÉSZLET)

Olvass bele a Kilenc kofferba:

Kilenc Koffer 15

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.