Vámos: Ringo Starr sértődékeny volt, John Lennon pedig a legszabálytalanabb

.konyvesblog. | 2015. augusztus 25. |

Saját fordításában és értelmezésében Vámos Miklós többször játszott és énekelt már Beatles-dalokat. Az új kötet ezeknek a „ferdítéseknek” a gyűjteménye – Vámos nevezi így ezeket a magyar dalszövegeket, hiszen azok inkább azt fejezik ki, ami az eredetiről eszébe jutott.

A Beatles és én az emlékezés könyve is, hiszen a dalszövegek felidézik Vámos tinédzser éveit, a Kölcsey Gimnáziumban tartott bulikat, a balatonfüredi mólón hallott slágereket, a Szabad Európa Rádióban elcsípett számokat, a félreértett angol szövegeket. „Az én nemzedékem – ötven tájt születtünk – úgy nőtt föl a Beatles számain, hogy fogalmunk sem volt, miről szólnak… A tánczene szövegét nem is gondoltuk fontosnak, lényeg a ritmus, a lendület – a basszusgitár ostorcsapásokat küld a hátunkra, a dob a róla elnevezett hártyát hasogatja, mi pedig fölhevülten ugrálunk a félhomályban. Ez volt a rock a hőskorban, amikor egyébként még úgy hívták: beat” – olvasható a könyv előszavában.

Vámos Miklós: Beatles és én

Európa Könyvkiadó, 2015, 144 oldal, 2490 HUF

 

Négy szubjektív miniportré szól a Beatles tagjairól. Ringo Starr sértődékeny volt, George Harrison, négyük közül a legszerényebb, háttérbe vonult, Paul McCartney valahogy mindig úrifiúnak tűnt, és a legszabálytalanabb tag, John Lennon „érdes hangja és vad ötletei” jellemezték az együttest. A könyv egy külön fejezete a Beatles előfutárairól, kortársairól és a barátokról szól.

„Elsősorban azoknak ajánlom e gyűjteményt, akik valamilyen módon a Beatles számait szeretnék énekelni. És ugyan ki ne szeretné néha? Az, hogy józanul vagy mámor hatására, teljesen mindegy. Akár hangszerrel kísérve önmagukat, akár csak úgy egyedül, nagyra nyitva a szájat. Azokra is számítok, akik házibulik alkoholtól fényes negyedóráiban zendítenek rá, esetleg kórusban. Meg azokra, akik csak a fürdőszobában képzelik magukat a liverpooli négyes valamelyik tagjának a helyébe” – írja Vámos Miklós a könyv előszavában, így a Help, a Yesterday vagy a Norwegian Wood új magyar változata minden nehézség nélkül ráénekelhető az eredeti zenére.

Vámos Miklós Beatles és én című könyvét augusztusban jelenteti meg az Európa Könyvkiadó, a könyvbemutató koncerten Vámos Miklós és Karácsony János beszélget és zenél.

Addig is olvassatok bele a kötetbe:

Vamos Beatles Es en Reszlet by konyvesblog

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.