Ungváry egy véletlennek köszönhetően jutott hozzá a Rákosi-irathagyatékhoz

.konyvesblog. | 2018. október 10. |

A 20. század egyik meghatározó magyar történelmi személyisége Rákosi Mátyás, neve egy egész történelmi korszakot fémjelez – amelyet végül az 1956-os forradalom söpört el. 2016-ban egy véletlennek köszönhetően Ungváry Krisztián hozzájutott Rákosi irathagyatékának több mint háromszáz darabos kollekciójához. Ennek eredetéről mindössze annyit tudunk, hogy egy műbőr táskába csomagolva került elő Ciprus szigetén egy szállodai szobából.

Ungváry Krisztián és Meruk József: Rákosi Mátyás eltitkolt szolgálatai - Egy sztálinista diktátor börtönben, jólétben és száműzetésben

Jaffa Kiadó, 2018, 338 oldal, 3990 HUF

 

Ez az izgalmas és olvasmányos kötet erre a különleges iratanyagra támaszkodik, bepillantást engedve egy olyan ember mentalitásába és döntéseibe, akitől egy egész ország sorsa függött. A most napvilágra került személyes dokumentumok – többek között Rákosi diplomata-útlevele, szovjet tartózkodási engedélye, Hruscsovhoz, Brezsnyevhez, a magyar párt- és állami vezetőkhöz, valamint egyéb kiemelkedő személyiségekhez írott levelei – és ezek értő elemzése közelebb hozza a történelmi emlékezetben inkább csak mitikus alakként élő Rákosit. Személyiségén keresztül jobban megérthetjük azt a kommunista szubkultúrát is, amely Rákosi számára magától értetődő közeg volt, és amely oly hosszú időn át nyomta rá a bélyegét Magyarország történelmére.

Olvass bele a kötetbe:

ungvary_meruk_rakosi_beleol... by on Scribd