Szöllősi Mátyás sűrű életet szán első regényhősének

.konyvesblog. | 2018. szeptember 27. |

A Simon Péter a fiú regénye. Az ő küldetése, útja, kálváriája. Egy harminchárom éves férfié, aki élete fordulópontján számot vet minden gondolatával, szavával, cselekedetével és mulasztásával.

Simon diakónus. A feleségét elvesztette, a szülei rég különváltak. Egy napon betegen és rozogán felbukkan évek óta nem látott apja, és "meggyónja" Simonnak, hogy annak idején egy házasságon kívüli, titkos kapcsolatából született egy másik fia is.

Szöllősi Mátyás: Simon Péter

Európa Könyvkiadó, 2018, 256 oldal, 3299 HUF

 

A Váltóáram című kötet utolsó novellájának ebből az alaphelyzetéből kiindulva Szöllősi Mátyás olyan hosszú útra bocsátja hősét, hogy azt a regényidő egyetlen napja alatt lehetetlen bejárni. Ahhoz egy emberöltő tapasztalata is kevés. Mert nem ismerjük, nem értjük, sokszor nem tiszteljük és nem szeretjük egymást - sőt néha még magunkat sem. Holott ha ezen változtatni akarunk, ha meg akarjuk váltani a világot, előbb nekünk magunknak kell megváltoznunk.

A Simon Péter nyitott mű, sok szabadságot enged az olvasónak. Egyedi, erőteljes szólam a kortárs magyar irodalom polifóniájában.

Bemutató. A regényt október 20-án mutatják be a Margó Irodalmi Fesztiválon. A szerzővel Valuska László beszélget. Még több infóért kattintsatok IDE!

Szöllősi Mátyás 2017-ben a Váltóárammal elnyerte a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Tavaly még a díjkiosztó előtt beszélgettünk vele, és már akkor is szó esett az akkor még csak készülő regényéről:

Az első verseskötetem bizonyos versei megtalálhatók a második verseskötetemben, a második verseskötetem bizonyos versei pedig megtalálhatók lesznek a harmadikban. És bizonyos értelemben a regényem is kapcsolódik majd ezekhez a szövegekhez – elsősorban felfogásában, tömörségében. Ott is egy férfi elbeszélőm lesz, és persze lesznek női szereplők, de ahhoz, hogy egy nő legyen az elbeszélő, még érni kell. Mert az nagyon nagy kihívás.

Olvass bele a kötetbe:

simon_peter_beleolvaso.doc by on Scribd

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.