Roberto Saviano: Zéró Zéró Zéró - A világot felforgató kokain nyomában (részlet)

.konyvesblog. | 2014. február 07. |

Zero HUN_small front cover_corrected 02.2014..png


Saviano új könyvének címe, a három egymás melletti nulla a drog tisztaságára utal. Regényszerűen megírt oknyomozó riportról van szó: a kokain kereskedelmének és fogyasztásának világméretű hálózatát mutatja be. A kötet rámutat a gazdasági világválság és a drogkereskedelem kapcsolatára is, azt fejtegetve, hogy a drogkereskedelemben megforgatott pénzek nélkül a legnagyobb nemzetközi pénzügyi szervezetek aligha élték volna túl a válságot...

„A kokainról írni olyan, mint használni. Egyre több hírt akarsz, több információt, érezni akarod a zamatukat, nem tudsz nélkülük élni. Függő vagy. Hiába követik a történetek az általános sémát, melyet már jól ismersz, elbűvölnek a részletek. Befészkelik magukat a fejedbe, és addig maradnak ott, amíg egy másik, hihetetlen, de igaz mozzanat át nem veszi a helyüket. Nincs mese, egyre inkább rászoksz, és reméled, hogy nem fognak jelentkezni az elvonási tünetek. Számomra ezek a hírek csak fellobbanó, és egy pillanatra elvakító lángcsóvák. Meg fülsiketítő robaj odabenn, a gyomromban. De miért csak én hallom ezt a robajt? Minél beljebb hatolok a kokain fehér poklába, annál nyilvánvalóbb, hogy az emberek semmit sem tudnak. Nem tudják, hogy a nagyvárosok alatt egy folyó hömpölyög, egy folyó, amely Dél-Amerikában ered, és Afrikán át minden irányba elágazik. Az emberek meg sétálnak Rómában a Corsón, Párizsban a sugárutakon, Londonban a Times Square-en. Nem hallanak semmit? Hogyan bírják elviselni ezt a zajt?"

Roberto Saviano új könyve olaszországi megjelenésekor (2013.ápr.05.) már 3800 napot töltött rendőri védelem alatt. Jelenleg – egy 2013. októberi olasz híradás szerint – új személyazonosságot és új lakóhelyet keresnek neki, hogy ismét hétköznapi életet élhessen. Elképzelhető, hogy ez az utolsó kötete. A szerző helyzetének rendkívülisége, első könyvének óriási hatása, valamint a mostani téma súlya az oka annak, hogy mind az európai, mind az amerikai kiadásokat várhatóan jelentős médiafigyelem kíséri ebben az évben.

A könyv eddig Olaszországban, Svédországban, Hollandiában, Csehországban (2013 vége) és Németországban (a héten) jelent már meg, a többi nagy európai és amerikai kiadás mind idénre van időzítve. Itthon 2014. április-május fordulójára tehető a kötet megjelenése.

A szerző

Roberto Saviano (1979- ) Nápolyban született. Az elmúlt években írt könyvei az oknyomozó újságírás csúcsteljesítményei, könyveiről és életét, egzisztenciáját alapvetően korlátozó, bátor kiállásáról a legfontosabb európai írók is elismerően nyilatkoztak, Umberto Ecótól Salman Rushdie-ig. Saviano új műve 2006-os első sikerkönyve, a Gomorra után 7 évvel jelenik meg. A nápolyi camorra világát bemutató Gomorra ötvenhárom országban összesen 10 millió példányban kelt el. 2006 óta Saviano szünet nélküli rendőri védelem alatt él a camorra halálos fenyegetései miatt. Az eltelt években több új kötete (oknyomozó és irodalmi egyaránt) is megjelent, és olyan díjakkal lett gazdagabb, mint a PEN és az Olof Palme-díj. Legfrissebb könyve is botrányokra és vitákra számíthat, mivel ugyanazzal a közeli látószöggel és erős kijelentésekkel dolgozik, mint a Gomorra.

Saviano Zero 1-23

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.