Patrick Ness: Soha nincs vége (részlet)

.konyvesblog. | 2014. április 08. |

soha nincs vége.jpg

„Seth a tengerbe fullad és meghal, koponyája széttörik a sziklákon. (...) Azonban egyszer csak felébred. Nincsenek rajta a ruhái, szomjúság gyötri, de él. De hogyan élhet, ha egyszer meghalt? És hogy került vissza abba az angliai házba, ahol a gyerekkorát töltötte, és ahonnan – egy tragikus eseményt követően – a családjával Amerikába költözött? Mind olyan kérdés, melyekre Seth az olvasóval együtt keresi a választ” – írtuk korábban Patrick Ness Soha nincs vége című regényéről, mely a könyvfesztiválra időzítve jelenik meg magyarul. A Káosz-trilógiával és a Szólít a szörnnyel világhírnevet szerzett író egy bűntudattal, szégyennel, magánnyal, félelemmel átszőtt, fontos filozófiai problémákkal, egyúttal nagyon is gyakorlatias és vitatott témákkal megtűzdelt poszt-apokaliptikus mesét hozott össze ebben a könyvében.

A regény rögtön a főszereplő halálával indít, de amikor erről faggattuk, az író azt válaszolta, hogy a „fiatal olvasók SOKKAL sötétebb dolgokat írnak meg a saját műveikben annál, mint amit bármely ifjúsági szerző valaha megjelentetne. A jelenet nem durva, hanem hihető, azt remélem. Még senki sem panaszkodott. Általában csak annyit mondanak, hogy tetszik nekik”. A regényhez korábban egy angol nyelvű trailer is készült, most pedig beleolvashattok a magyar kiadásba. Patrick Ness egyébként az április 24-én kezdődő könyvfesztivál vendége lesz.

patrick_ness Soha Inside 1

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.