Mit él át az anya, akinek a fiából gyilkos lesz?

.konyvesblog. | 2019. július 05. |

hirvonen_elfogy_az_ido.jpg

„Te milyen árat fizetnél azért, hogy megmentsd a Földet?”a finn Elina Hirvonen új regénye, az Elfogy az idő olyan, mindannyiunk számára fontos témákat emel irodalmi keretek közé, mint a környezetvédelem, a klímaváltozás, az internetes zaklatás vagy épp a segélyszervezetek munkája során felmerülő erkölcsi dilemmák. 

Elina Hirvonen: Elfogy az idő

Fordította: Szécsi Noémi, Magvető Könyvkiadó, 2019, 233 oldal, 3499 HUF

 

Egy huszonhét éves finn férfi, Aslak Anttila tüzet nyit a járókelőkre Helsinki belvárosának egyik háztetőjéről. Nem magányos merénylő: egy zöld terroristacsoport tagja, akik úgy akarnak megakadályozni egy környezeti katasztrófát, hogy minél több felelőst, vagyis véletlenszerűen kiválasztott gyalogost ölnek meg.

Az Elfogy az idő három különböző nézőpontból mutatja be a merénylőt: megismerjük Aslak indítékait, megtudjuk, mit él át egy anya, akinek a fiából gyilkos lesz, és az idősebb testvér, aki Szomália fővárosából követi végig az eseményeket. Aslak a környezetvédelem iránt elkötelezett családban nő fel: apja környezettudatos építészettel, anyja egyetemi oktatóként a klímakatasztrófával foglalkozik. Nővére a szomáliai Mogadishuban dolgozik egy humanitárius szervezet munkatársaként. A regény a fenyegetően közeli klímakatasztrófa mellett a gyerekekre leselkedő veszélyekről is szól: a kiközösítésről, a kamaszkori depresszióról, az internetes zaklatásról és a magányos fiatalok számára menedéket jelentő online közösségekről.

,,Amikor egy csendes diák bejön az iskolába, fegyverrel a kabátja alatt, és lelövi tíz osztálytársát, mindenkinek az áldozatok szüleire kell gondolnia. Milyen szörnyű lenne az egyiküknek lenni. Milyen szörnyű lenne, ha az én gyerekemmel történne. A félelemről és szorongásról lehet beszélni másokkal, mert azokat mindenki elismeri. Azok a szülők, akik az ilyen híreket olvasva visszafojtják a lélegzetüket, mert tudják, hogy a lövöldöző akár az ő gyerekük is lehetne, egyedül maradnak a rettegésükkel.” – Hirvonen regénye arra a kérdésre keresi a választ, hogy képes-e megmenteni egy fiút az anyai szeretet, mielőtt túl késő lenne.

Az író, dokumentumfilm-rendező, újságíró Elina Hirvonen 1975-ben született Helsinkiben. A magyarul két könyve olvasható Huotari Olga fordításában: a Finlandia-díjra jelölt Hogy ő is ugyanarra emlékezzen…, valamint a Legtávolabb a haláltól című regényei.

Olvass bele:  

Hirvonen Elfogy Az Ido Reszlet 2 Konyves by konyvesblog on Scribd