Egy szerelem éjszakája huszonnégyféleképpen érhet véget

Egy szerelem éjszakája huszonnégyféleképpen érhet véget

.konyvesblog. | 2020. január 30. |

kiszamolos_borito_01_02.jpg

Három különböző borítóval és rengeteg cselekményvariációval jelenik meg Mészáros Dorka legújabb könyve, a Kiszámolós (első ifjúsági regényéről ITT írtunk pár éve). Az új regény hőse egy Birdie nevű 15 éves lány, nem mellesleg reménybeli költő (nem véletlen tehát, hogy a történetet Zsidró Dominik versei egészítik ki), a lány pedig három fiút is kiszemelt magának. A választás éjszakája egy buli formájában érkezik el, a lány tisztánlátását ugyanakkor rengeteg külső tényező zavarja meg (idegesítő vendégek, segíteni akaró barátok, egy nagypályás ex felbukkanása...). A nagy kérdés, hogy kit válasszon végül a lány – ezt viszont ebben az esetben nemcsak az író, hanem az olvasó dönti el, akik akár huszonnégyféleképpen is befejezhetik ugyanazt a történetet.

Mészáros Dorka: Kiszámolós

Menő Könyvek, 2020, 288 oldal, 2990 HUF

 

Mészáros Dorka a Könyvesblognak elmesélte, hogy a sztori és a szereplők már régóta a fejében, illetve a pendrive-ján pihentek, jelenlegi szerkezetét a cselekmény viszont azután nyerte el, hogy a Menő Könyvek megkereste: írjon egy választós regényt a kaland-játék-kockázat könyvek után szabadon. „Lényeges mozzanat volt, amikor eldöntöttem, Birdie szárnypróbálgató költő lesz. Mindenképp akartam a választásokon kívül még valami pluszt beletenni, ami az irodalomra erősít rá. Zsidró Dominiknek szerencsére tetszett az ötletem és örömmel tartott velem erre a kalandra.”

m02a1248_dorka.jpg

Fotó: Szalmás Krisztina

A regény első három fejezete lineárisan követi egymást, megismerjük a főhőst, aki a padtársa születésnapi bulijára készül. Sorra megjelennek a buli résztvevői, megtudjuk, hogy Birdie-nek három fiú is tetszik a meghívottak közül, majd a harmadik fejezet végére jutunk el oda, hogy a lánynak döntenie kell, kihez közeledjen, azaz jön az első nagy választás. A kaland-játék-kockázat könyvek sajátossága, hogy a cselekmény egy adott pontján az olvasó maga döntheti el, hogy merre tekeri a cselekmény fonalát (a kalandválasztós könyvekről korábban ITT írtunk), Mészáros Dorka könyvében pedig értelemszerűen valamelyik fiú közül kell választania a hősnek, ám ez nem jelenti azt, hogy a sztori ezzel „tündérmesés véget ér”.

„A döntésekben több morális jellegű is van, valamint olyan apróbb elhatározások, amik így vagy úgy, de kihatnak a történet további alakulására. Egyes esetekben úgy tűnik, az adott döntésnek nincs különösebb jelentősége vagy súlya, aztán kiderül, hogy mégis számít. Nagyon fontos, hogy minden választásnak más-más következményei lesznek a házibuli közösségére nézve. Birdie döntései befolyásolják a többiek életét is, nemcsak a sajátjára vannak hatással. Egyes választásoknál előre látszik, mit indíthatnak el, másoknál nem. Az olvasón múlik, merre lép, hogyan mérlegel.”

A történet huszonnégy különböző véget érhet, és ezt a huszonnégy véget más és más döntések idézik elő. „A befejezések között nincs két egyforma, eltérnek cselekményben, hangulatban, érzésekben. Az olvasón múlik, hogyan választ, merre vezeti Birdie-t a kalandja során. A Kiszámolós tulajdonképpen egy játék, friss, izgalmas, megnevettet vagy elszorítja a torkot, többször olvasható, és nemcsak a célközönségének, a tini lányoknak ajánlom, hanem mindenkinek, aki volt már szerelmes, tetszett neki egy lány vagy egy fiú, esetleg több is egyszerre, és választania kellett. Az életben egymást követik a nehezebbnél nehezebb döntések. Ez a könyv megmutatja, hogy minden választásunk következménnyel jár, és nemcsak ránk lesz hatással, hanem a környezetünkre is” – mondta Mészáros Dorka.

Bemutató. Mészáros Dorka Kiszámolósát február 21-én 18 órától mutatják be a Magvető Caféban, a szerzővel Nyáry Luca beszélget. Részletek erre>>

Olvass bele a könyvbe:

kiszamolos.pdf by konyvesblog on Scribd