Egy szerelem éjszakája huszonnégyféleképpen érhet véget

Egy szerelem éjszakája huszonnégyféleképpen érhet véget

.konyvesblog. | 2020. január 30. |

kiszamolos_borito_01_02.jpg

Három különböző borítóval és rengeteg cselekményvariációval jelenik meg Mészáros Dorka legújabb könyve, a Kiszámolós (első ifjúsági regényéről ITT írtunk pár éve). Az új regény hőse egy Birdie nevű 15 éves lány, nem mellesleg reménybeli költő (nem véletlen tehát, hogy a történetet Zsidró Dominik versei egészítik ki), a lány pedig három fiút is kiszemelt magának. A választás éjszakája egy buli formájában érkezik el, a lány tisztánlátását ugyanakkor rengeteg külső tényező zavarja meg (idegesítő vendégek, segíteni akaró barátok, egy nagypályás ex felbukkanása...). A nagy kérdés, hogy kit válasszon végül a lány – ezt viszont ebben az esetben nemcsak az író, hanem az olvasó dönti el, akik akár huszonnégyféleképpen is befejezhetik ugyanazt a történetet.

Mészáros Dorka: Kiszámolós

Menő Könyvek, 2020, 288 oldal, 2990 HUF

 

Mészáros Dorka a Könyvesblognak elmesélte, hogy a sztori és a szereplők már régóta a fejében, illetve a pendrive-ján pihentek, jelenlegi szerkezetét a cselekmény viszont azután nyerte el, hogy a Menő Könyvek megkereste: írjon egy választós regényt a kaland-játék-kockázat könyvek után szabadon. „Lényeges mozzanat volt, amikor eldöntöttem, Birdie szárnypróbálgató költő lesz. Mindenképp akartam a választásokon kívül még valami pluszt beletenni, ami az irodalomra erősít rá. Zsidró Dominiknek szerencsére tetszett az ötletem és örömmel tartott velem erre a kalandra.”

m02a1248_dorka.jpg

Fotó: Szalmás Krisztina

A regény első három fejezete lineárisan követi egymást, megismerjük a főhőst, aki a padtársa születésnapi bulijára készül. Sorra megjelennek a buli résztvevői, megtudjuk, hogy Birdie-nek három fiú is tetszik a meghívottak közül, majd a harmadik fejezet végére jutunk el oda, hogy a lánynak döntenie kell, kihez közeledjen, azaz jön az első nagy választás. A kaland-játék-kockázat könyvek sajátossága, hogy a cselekmény egy adott pontján az olvasó maga döntheti el, hogy merre tekeri a cselekmény fonalát (a kalandválasztós könyvekről korábban ITT írtunk), Mészáros Dorka könyvében pedig értelemszerűen valamelyik fiú közül kell választania a hősnek, ám ez nem jelenti azt, hogy a sztori ezzel „tündérmesés véget ér”.

„A döntésekben több morális jellegű is van, valamint olyan apróbb elhatározások, amik így vagy úgy, de kihatnak a történet további alakulására. Egyes esetekben úgy tűnik, az adott döntésnek nincs különösebb jelentősége vagy súlya, aztán kiderül, hogy mégis számít. Nagyon fontos, hogy minden választásnak más-más következményei lesznek a házibuli közösségére nézve. Birdie döntései befolyásolják a többiek életét is, nemcsak a sajátjára vannak hatással. Egyes választásoknál előre látszik, mit indíthatnak el, másoknál nem. Az olvasón múlik, merre lép, hogyan mérlegel.”

A történet huszonnégy különböző véget érhet, és ezt a huszonnégy véget más és más döntések idézik elő. „A befejezések között nincs két egyforma, eltérnek cselekményben, hangulatban, érzésekben. Az olvasón múlik, hogyan választ, merre vezeti Birdie-t a kalandja során. A Kiszámolós tulajdonképpen egy játék, friss, izgalmas, megnevettet vagy elszorítja a torkot, többször olvasható, és nemcsak a célközönségének, a tini lányoknak ajánlom, hanem mindenkinek, aki volt már szerelmes, tetszett neki egy lány vagy egy fiú, esetleg több is egyszerre, és választania kellett. Az életben egymást követik a nehezebbnél nehezebb döntések. Ez a könyv megmutatja, hogy minden választásunk következménnyel jár, és nemcsak ránk lesz hatással, hanem a környezetünkre is” – mondta Mészáros Dorka.

Bemutató. Mészáros Dorka Kiszámolósát február 21-én 18 órától mutatják be a Magvető Caféban, a szerzővel Nyáry Luca beszélget. Részletek erre>>

Olvass bele a könyvbe:

kiszamolos.pdf by konyvesblog on Scribd

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.