Beleolvasó afrika d:book hulej_emese

Grófi családba született, Amerikában nőtt fel, majd Jane Goodall-lal kutatta Afrika titkait

.konyvesblog. | 2015. február 23. |

teleki.jpg

(Kép forrása)

A regényes életrajzi kötet főszereplője a világhírű antropológus széki gróf Teleki Géza (1943–2014). Teleki Pál miniszterelnök unokája, idősebb Teleki Géza miniszter és zabolai Mikes Johanna fia Kolozsváron született, az Egyesült Államokban nőtt fel; Washingtonban tanult, később a Pennsylvania Állami Egyetem tanára lett. 1968-tól Jane Goodall munkatársa Afrikában, nevéhez fűződik a Sierra Leone-i nemzeti park létrehozása. Tudományos könyvei angolul és franciául jelentek meg. 2011-ben költözött Magyarországra.

Hulej Emese: Egy Teleki gróf Afrikában

Helikon Kiadó, 2014, 284 oldal, 2967 HUF

 


Hulej Emese könyve nem csak Teleki Géza afrikai éveinek történetét tartalmazza; szerzője színes tablóképet fest az erdélyi történelmi Teleki családról, ahogy a hatvanas évek Amerikájának mindennapjairól is, miközben a történet fókuszának háttere az ismeretlen kontinens, az igézet földje, a Föld legszebb arca.

"Az én életem Afrikáról szólt, nem törődtem az itteni dolgokkal, most meg egyszerre, mint egy szivacs, próbálom magamba szívni, mi történt itt. És már értem, hogy az apám miért nem akart ezekről beszélni, ahogy azt is, hogy az anyám viszont miért ragaszkodott ezekhez ennyire. Akkor csak bámultam, ahogy mondta, hogy az ő életében minden milyen gyönyörű volt. Nem értettem, hogy tudott a romok közé visszamenni Erdélybe, és sétálgatni ott, ahol minden szétesett, a románok mindenkit üldöztek, próbálták a magyarokat kitörölni. Nem értettem. Ma már jobban értem…" (Teleki Géza)

Olvass bele a kötetbe:

Hulej Emese: Egy Teleki gróf Afrikában 1.