Ez történt volna, ha Léda felhívja telefonon Csinszkát

.konyvesblog. | 2018. július 11. |

birnbaum_lathatalantortenetek.jpg

„A valóság mögött gyakran egy másik valóság, vagy legalábbis a valóság egy lehetséges variációja rejtőzik vagy rejtőzhet” – írja Marianna D. Birnbaum a kötet bevezetőjében. Elbeszélőként ezeket a láthatatlan történeteket tárja elénk egész másként, mint ahogy azt irodalom- és kultúrtörténészként évtizedeken át tette. 

Marianna D. Birnbaum: Láthatatlan történetek

Magvető Könyvkiadó, 2018, 154 oldal, 2999 HUF

 

Hat valaha élt zsidó asszony személyiségét és életének meghatározó pillanatait mutatja be fiktív naplókon, leveleken, vallomásokon keresztül. Öten többé-kevésbé ismert személyek, mint például a Rigoletto Gildája vagy Ady Lédája, a legmegrázóbb egy egész korszaknak emléket állító monológ, a Mici forgatókönyve. Egy európai zsidó nő története a huszadik században: üldöztetés, túlélés, újrakezdés bármikor és bárhol, ha a történelem úgy hozza. 

„Minden jelzőjében egy élet felelőssége él"

Fotó: Valuska Gábor (...) volt egy ...kultúrest fordítás témakörben. Morával padödöztünk Denis Scheck domptőr intelligens korbácsütései alatt, nyomán - írta Esterházy Péter a Hasnyálmirigynapló 2015. június 2-i, keddi bejegyzésében. 2017. június 10-én Péczely Dóra kérdései mintegy menüettet táncoltak Marianna D. Birnbaummal, hogy az íróról, barátról szóló emfatikus mondatok közül néhány önmagáról szóló vallomástöredéket is kiudvaroljanak - mindhiába.

Majd ötszáz évet és két kontinenst járnak be a Láthatatlan történetek szereplői. Hiába olvashattunk már hasonló sorsokról, Marianna D. Birnbaum magával ragadó humora, mesterien megírt elbeszélései, mégis az újdonság erejével hatna.

Ha kíváncsi vagy Léda és Csinszka elképzelt telefonbeszélgetésére, olvass bele a könyvbe:

Birnbaum Lathatatlan Tortenetek Reszlet 3 Konyves by konyvesblog on Scribd