Michelangelo az Oszmán Birodalomban csinálná meg a szerencséjét

.konyvesblog. | 2018. április 21. |

Két könyve nagyjából egy időben jelent meg magyarul a francia Mathias Énard-nak. Az Iránytű, amely itthon a Magvető gondozásában jelent meg és amely egyfajta Ezeregyéjszaka-parafrázisnak is tekinthető, 2015-ben kapott Goncourt-díjat: hőse egy osztrák zenetudós, aki egy napon különös levelet kap egykori szerelmétől, Sarahtól, és ugyanaznap tudja meg azt is, hogy gyógyíthatatlan betegséggel küzd. Szintén a könyvfesztiválra időzítve jelent meg (a Jelenkor Kiadó gondozásában) a Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról című könyve, melyben Michelangelo 1506-ban II. Bajazid szultán meghívására Konstantinápolyba érkezik, hogy megtervezze az Aranyszarv-öböl felett átívelő hidat.

Mathias Énard: Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról

Fordította: Takács M. József, Jelenkor 2018, 158 oldal, 2999 HUF

 

A művész által a fivérének küldött eredeti levelek nyomán írt regényben Kelet és Nyugat különös találkozásról olvashatunk, miközben nem csupán a fénykorát élő Oszmán Birodalom belső ügyeit ismerhetjük meg, hanem a kor egyik legnagyobb művészének gondjait, vágyait és törekvéseit is. A regény 2010-ben elnyerte a Prix Goncourt des Lycéens-t.

Bemutató. Mathias Énard a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vendége lesz, az olvasók szombat délután találkozhatnak vele a Millenárison. A szerzővel Dunajcsik Mátyás beszélget, a két új regényből Szávai Viktória olvas részleteket. A bemutatóról még több információ ITT olvasható.

Olvass bele a Mesélj nekik csatákról, királyokról és elefántokról című regénybe:

Enard_MeseljNekik_beleolvaso.pdf by konyvesblog on Scribd