Elizabeth Gilbert csúcsra járatja a kreativitást

.konyvesblog. | 2016. április 28. |

"Félelem nélkül nincs kreativitás, a kreativitás ugyanis egy olyan folyamat, melynek során olyan helyzetbe kerülsz, melyről nem tudod, hogyan fog végződni. A félelmed közben azt sugallja, hagyd abba, mert nem tudom, hogy fog végződni ez, nem tudom, sikeres leszel-e, állj le. Ezt mindannyian megtapasztaljuk. A félelmed meg akar védeni valami olyasmitől, amit nem tud megérteni.

A kreatív életemben állandóan kommunikálok a félelmemmel. Ahelyett, hogy azt mondanám neki, hogy fogja be a száját, vagy ahelyett, hogy úgy tennék, mintha nem is létezne, állandóan beszélek hozzá. Főleg, amikor belevágok valami újba. Azt mondom: nézd, megértem, hogy félsz, és megértem, hogy nem szereted, ha érdekes dolgokkal foglalkozom, megértem, hogy azt gondolod, meg fogunk halni, mert megpróbálok megírni egy könyvet (nevet). De ez rendben van. Ha működik, ha nem, akkor is megcsinálom, mert érdekes életet akarok élni, ennek érdekében pedig vállalni kell ezeket a kockázatokat. Állandóan félek, de közben állandóan arra kérem a félelmet, tartson velem ezen az úton, és együtt valami érdekeset hozhatunk létre" - Elizabeth Gilbert jó másfél éve nyilatkozta ezt a Könyvesblognak.

Elizabeth Gilbert: Big Magic - Kreatív élet, félelem nélkül!

Fordította: Balázs Laura, Partvonal Könyvkiadó, 2016, 255 oldal, 3490 HUF

 

Akkor A lélek botanikája című könyve jelent meg magyarul, most pedig végre itt a Big Magic, amely épp arról szól, amiről Gilbert is beszélt az interjúban - nevezetesen, hogy hogyan lehet lebontani a félelmet és a kreativitás útjában álló akadályokat, és hogy kreatív emberként hogyan tudunk a leginkább kiteljesedni. A kötet sok más mellett izgalmas kulisszatitkokat is elárul a regényírás folyamatáról, az írónő saját félelmeiről és kudarcairól. Gilbert amúgy is szívesen beszél saját kreatív életéről, érdemes megnézni a TED-videóját (például ITT), könyve amerikai kiadásáról pedig ITT beszél.

Olvass bele a kötetbe:

Elizabeth Gilbert Kreatív Élet Félelem Nélkül Részlet by konyvesblog