Balogh Boglárka: Love Commando (részlet)

.konyvesblog. | 2013. december 06. |

Balogh Boglárka: Love Commando

Libri Könyvkiadó, 2013, 400 oldal, 2792 HUF

Bűnösök szerelem vétségében. Büntetésük: halál. Hogy ezt elkerüljék, menekülniük és bujkálniuk kell. Mindez nem utópia, hanem az ősi kasztrendszer hagyományainak ellenszegülve szerelembe eső indiai fiatalok sorsa, akiknek egybekelése olykor akciófilmekbe illő haditervet kíván. A kétségbeesett szerelmespárok az egymásért vívott harcban csak a Love Commandóra számíthatnak.

A megtörtént eseményeken alapuló regény szívbe markolóan meséli el az indiai fiatalok reménytelennek tűnő küzdelmét választottjukért egy olyan világban, ahol a szerelem nem érzés, hanem származás, vagyon és hatalom kérdése.

Indiában ma is több mint 1000 becsületgyilkosság történik évente. Áldozataik fiatal lányok és fiúk, akiknek egyetlen bűnük, hogy választottjuk más kaszthoz vagy más valláshoz tartozik. Elkövetőik a szerelmesek családtagjai, akik a kasztokon és vallásokon átívelő házasság lehetőségét az évezredes szokásrendszer szerint a család becsületén esett foltként élik meg, amelyet csak vérontással moshatnak le magukról. A halálra ítélt szerelmek ügyét a 2010-ben alakult aktivistacsoport, a Love Commando karolta fel, amelynek tagjai a jogi mellett fizikai és lelki segítséget is nyújtanak a bosszúra szomjazó rokonok, falutanácsok és korrupt rendőrök által üldözött, hozzájuk forduló pároknak. (A témával korábban az On the Spot is foglalkozott, tapasztalataikról például itt olvashattok.)

A szerelmi házasság brutális megtorlásait feldolgozó, megrázóan igaz történeteken keresztül az az India tárul fel előttünk, amelyben a modern világ az ősi tradíciókkal néz farkasszemet. Arya és Bogi európai utazóként próbálja megérteni ezt az egyszerre csodás és kegyetlen kultúrát, miközben megismerkednek Hartival, a családja haragja elől Delhibe menekülő fiatal lánnyal. Csakhamar maguk is a Love Commando segítőivé és a bujkáló párok igaz barátaivá válnak, és megdöbbentő sorsokat ismernek meg. Az emberkereskedők markából szabadult, szüleik kínzásai és az idegenekkel kötendő kényszerházasságok elől menekülő lányok és a párjukért harcolva egész addigi életüket feladó fiúk életútja túlmutat a romantikus szerelmi drámákon, és valós társadalmi kérdéseket is felvet. Kinek van joga a szerelmi házassághoz? Győzelmet arathat-e a tiszta szerelem az évezredes társadalmi szokások felett? Elkerülhetik-e sorsukat a szerelmespárok?

Olvass bele a könyvbe:

LoveCommando_reszlet3