A semmi után a mindenről mesél Janne Teller
Beleolvasó scolar janne_teller

A semmi után a mindenről mesél Janne Teller

.konyvesblog. | 2015. február 25. |

minden600.jpg

Janne Teller elsősorban fiataloknak szóló könyvei élénk vitát kavarnak a világban. Elég, ha csak a Semmi körüli nemzetközi botrányokra gondolunk - a ma már kötelező olvasmánnyá avatott regényt először még a nagyon toleráns Dániában is betiltották. A dán írónő Minden című novelláskötetében ismét olyan konfliktusokat helyez a középpontba, melyek mindnyájunkat érintenek.

Mi kényszerít például egy fiatalembert arra, hogy erőszakot alkalmazzon? Meg lehet-e érteni az intoleranciát és a szélsőségességet? A bosszú mikor elfogadható indíték?  egyáltalán erkölcsileg elfogadhatóvá lehet-e tenni a bosszúállást? Janne Teller új, fontos és provokatív könyvében súlyos és kényelmetlen kérdéseket tesz fel, miközben szembesít tetteink legszörnyűbb következményeivel is. 

Kapcsolódó cikkeink:

A gyerekek elveszítették ártatlanságukat (interjú Janne Tellerrel)

A gyerekkor vége

Teller tömör, szófukar, nyers prózájával és a metafora erőteljes használatával kényszeríti az olvasót az állásfoglalásra, nem ad kibúvót, minden egyes novellában döntenünk kell helyes és helytelen, jó és rossz között.

Janne Teller: Minden

Fordította: Weyer Szilvia, Scolar 2015, 184 oldal, 2495 HUF

 

Nyolc történet, ami élesen belénk vág – asszimilációról és kirekesztésről, előítéletről és intoleranciáról, gyilkosságról és halálbüntetésről, erőszakról és bosszúról, integrációról és kulturális sokféleségről.

Mutatunk egy részletet a Mindenből: 

Minden Beleolvaso by konyvesblog