A Roxfortban akart dolgozni egy brit kémikus

A Roxfortban akart dolgozni egy brit kémikus

.konyvesblog. | 2016. július 21. |

13511015_1591156084510180_4371261392795844614_n.jpgShaun Usher néhány éve elindította a Letters of Note blogot, ahol ismert vagy kevésbé ismert emberek leveleit, táviratait, faxon elküldött üzeneteit gyűjtötte össze Richard Burton Elizabeth Taylornak küldött szakítás utáni levelétől, Gandhi Hitlernek írt levelén át addig az üzenetig, amelyben Nick Cave visszautasított egy MTV-díjat. A blogból időközben könyv lett, sőt mostanra könyvek, Angliában pedig útjára indult egy rendezvénysorozat, ahol világhírű színészek, művészek adják elő a leveleket. A Független Színművészetért Alapítvány és a Műhely Produkció közös sorozatában a levelek magyarul is megelevenednek. Az esteket minden alkalommal más moderálja Lackfi Jánostól Nyáry Krisztiánig, a leveleket a házigazdák mellett olyan színészek olvassák fel, mint Fullajtár Andrea, Mácsai Pál vagy Rezes Judit. Minden este más-más levelek kerülnek a közönség elé, eltérő felállású hattagú szereplőgárda interpretálásában, és a szervezők képző- és fotóművészek, tudósok bevonását is tervezik. A Beszélő levelek nyitófesztiválját szeptember 15-17. között rendezik a Mozsár Kávézó felső szintjén kialakított színházi térben. A héten bemutatunk négy levelet, ami szeptemberben meg is lehet majd hallgatni. Steven Armes Albus Dumbledornak írt egy megüresedett roxforti állás ügyében.A levelet Schultz Ádám fordította. (A sorozat korábbi részei: Antoine de Saint-Exupéry, Mark Twain)

professor_steven_armes_frs.jpgSteven Armes brit kémikus a Bristoli Egyetemen szerzett PhD diplomát, jelenleg a Sussexi Egyetem professzora, több mint 140 tudományos cikk szerzője. A legtöbb oktatási intézmény tárt karokkal fogadná, ha tanári állásra jelentkezne hozzájuk. Ő azonban egy igen speciális iskolát szemelt ki álomállása helyszínéül.

A Sheffieldi egyetem kémia- fizika és természettudományi kara

2002. január 13.

Tárgy: Jelentkezés a Roxfortban megürült tanári állásra

Tisztelt Dumbledore professzor Úr!

Szeretném megpályázni a Roxfort iskolában megürült sötét varázslatok kivédése tanári állást. Tisztában vagyok az állást korábban betöltő kolléga hányattatott sorsával, de ezekben a sötét időkben (igaz, hogy Ő, akit nem nevezünk nevén visszatért, és éppoly hatalmas, mint valaha?) kötelességemnek érzem, hogy felajánljam szolgálataimat a halálfalók ellen vívott folytonos küzdelemhez.

Bár szakmai tapasztalatom nagy részét a mugli világban szereztem, hadd emeljem ki, hogy a Bristoli egyetemen végeztem tanulmányaimat, a nemzetközi elismerésnek örvendő auror, B. Vincent professzor irányítása alatt. Valamint 22 hónapot töltöttem munkával egy várbörtönben, a hírhedt Los Alamos nemzeti laboratóriumban, Új-Mexikóban, 1987 és '89 között (lásd a csatolt életrajzban). Ez az amerikai atomfegyver-kutató laboratórium minden bizonnyal az egyik legsötétebb fegyverfejlesztő intézet úgy a muglik, mint a varázslók világában. Hozzáteszem, hogy az elmúlt tizenegy évben, a Sussexi egyetemen kiterjedt kutatásokat végeztem a polipirollal kapcsolatban, ami az alkímiában ismert egyik legsötétebb vezető polimer. És végül az elmúlt hét évem azzal telt, hogy ismerkedtem egy bimbózó varázslótanonccal, bizonyos Thomas Armesszal, aki mondhatom, éppoly ígéretes tehetség, mint Harry Potter. Épp a minap kaptam tiltott bűbáj gyakorláson, amit kis húgán Katen próbált ki.

Jelenleg egy nemzetközi varázsló csoportot vezetek, 12 főből áll, van köztük PhD* diák és boszorkány kutató is, új kolloidokon (varázsitalokon) és a polimerek alkímiáján dolgozunk (azt hiszem, ezeket a muglik világában műanyagoknak szokás nevezni). Fő- vagy társaurorja vagyok több mint 140 alkímiai cikknek, bár ezek nagy része csak mugli újságban jelent meg.

Ellenőriztem a szerződésemet a jelenlegi mugli munkaadóimmal, és örömmel jelentem, hogy 2001. szeptember 1-től rendelkezésre állok, amennyiben engem választanak az igen jelentős poszt betöltésére.

Előre is köszönöm, hogy jelentkezésemet gondos megfontolás tárgyává teszi, mihamarabb várom jelentkezését.

Őszinte híve,

Steven P. Armes

A kolloidok és polimerek kutató professzora

 

U.i.: Kérem, nézze el nekem, hogy a mugli postára hagyatkozom, de nem bízom a környékbeli baglyokban, ezeknek vörös szeme van!

 

*PhD = Phoenicis discipuli, azaz a Főnix rendjének diákjai

 

Tisztelt Armes Úr!

Válasz jelentkezésére a sötét varázslatok kivédése tanári állásra a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző szakiskolába

Sajnálattal kell tudatnom önnel, hogy a fent említett állást már betöltötték.

Remélem, mégoly természetes csalódásán némileg enyhít az a tény, hogy ritkán okoz egy jelentkezés ilyen derültséget és jókedvet az igazgatótanácsban. Ön az első mugli, aki állásért folyamodik a Roxforthoz, az igazgatótanács így szívesen behívta volna interjúra. Remélem, nem értékeli képességei és bátorsága lekicsinylésének azt, hogy e javaslatot megvétóztam, az ok sokkal inkább a trollok családi életének vadságában keresendő. További vigaszt nyújthat a tény, hogy az állás egy éven belül szinte bizonyosan újból megürül. A munkahelyi biztonság sajnos nem tartozik azon vonzó elemek közé, amelyekkel a sötét varázslatok kivédése tanárainkat kecsegtethetjük.

Érdeklődve olvastam, hogy Thomas nevű fia ígéretes tehetségnek bizonyul az átkok és bűbájok terén. 2005 szeptemberében szeretettel várjuk a Roxfortba. Még egyszer köszönjük intézményünkhöz benyújtott jelentkezését, kívánok sok sikert alkímiai kísérleteihez.

Őszinte híve,

Albus Dumbledore

Merlin rendje, első osztályú nagy varázsló, boszorkánymester, a Varázslók nemzetközi szövetségének legfőbb főfője.