A puma kivégzése nem gyereknek való látvány

.konyvesblog. | 2018. március 13. |

Az Ókontri Oravecz Imre monumentális regényfolyamának záró kötete. Az ókontri, amely a régi emigráns magyarok magyar-angol keveréknyelvén óhazát jelent, egy Kaliforniából az 1930-as években Magyarországra költöző második nemzedékbelinek lesz az otthona.

Oravecz Imre: Ókontri - A rög gyermekei III. 

Magvető Könyvkiadó, 2018, 464 oldal, 4299 HUF

 

Míg a második kötet, a Kaliforniai fürj a kivándorlás, az Amerikába való beilleszkedés rögös története, addig a záró darab a „visszatérésé" és a szajlai újrakezdésé (Oravecz Imrével a második kötet megjelenésekor interjúztunk, a cikket ITT olvashatjátok). A rög gyermekei című trilógia első kötete (Ondrok gödre) 1857-ben kezdődik, az új regény pedig 1956-ban ér véget, így lesz a három könyv, száz esztendőt felölelve, az igazi realista regények érvényével a magyar társadalomtörténet forrásértékű dokumentuma.

Születésnap. Az Ókontri Oravecz Imre 75. születésnapjára időzítve jelent meg; a költő-írót születésnapja alkalmából március 13-án 18 órakor barátai, művésztársai köszöntik a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Bővebb információért katt IDE!

Egyetlen család és több nemzedék otthonvesztésének és otthontalálásának, mindennapjainak és ünnepeinek, nyelvváltásainak és hallgatásainak pontos, líraian megkapó krónikája.

Olvass bele a kötetbe:

oravecz_imre_okontri_reszlet_02_konyves.pdf by konyvesblog on Scribd