A politikusok csak a gyóntatófülkében őszinték

.konyvesblog. | 2018. március 01. |

id22-303386.JPG

Azért mondott igent az Istennek, mert nemet mondott neki egy lány. Azért állt az egyház szolgálatába, mert nem akarta, hogy a világi hatalomnak köze legyen az életéhez. De a politika elől a gyóntatószékben sem lehet elbújni, és a kísértés a templom falai között is megtalál. 

A pap, aki a történetet elmeséli, a saját kárán tanulja meg, hogy a lelki békességet olykor könnyebb elveszíteni a templomban, mint megtalálni. Ráébred, hogy az isteni parancsolatokon túl semmi sincs kőbe vésve, és néhány gyónás nyomán - amelyekbe az olvasó is belehallgathat - úgyszólván minden megkérdőjeleződik benne, amiben addig szilárdan hitt.

Hargitai Miklós: És bocsásd meg vétkeinket

Európa Könyvkiadó, 2014, 320 oldal, 3999 HUF

 

A gyónás remek alkalom mindannak a végiggondolására, amire máskor nem jut idő: hit és hatalom viszonyáról, a könyörületességről, az áldozathozatalról, a felebaráti szeretetről, a világra váró csapásokról, a népvándorlásokról és a klímakatasztrófákról sehol máshol nem lehet olyan elmélyült beszélgetéseket folytatni, mint a gyóntatószékben, ahol mindenkit végighallgatnak, és minden szót megmérnek a bibliai tanítás mérlegén. Ám a gyónás kockázatos.

Hargitai Miklós 23 évet töltött a Népszabadságnál, jelenleg a Népszava munkatársa. Első regénye egy papról szól. Egy elképzelt papról, meg egy elképzelt országról. 

Olvass bele a könyvbe:

Hargitai Miklós_És bocsásd meg_vétkeinket_részlet by konyvesblog on Scribd