Beleolvasó szöveg 2008 jaffa pálfi

Pálfi Norbert: Noé bandája - részlet

Könyves Magazin | 2008. október 21. |

Pálfi Norbert: Noé bandája, Jaffa, 2008, 180 oldal, 2790 oldal

 

A paraszt és a halál

A paraszt, lévén több mint hetven, állt a rőzseköteg felett, és így gondolkozott: „Ennyi rőzsét ebben a kietlen erdőben már csak összeimádkozni lehet. Lám, reggel kezdtem a gyűjtését, és mire befejeztem, este lett. Több mint hetven vagyok, éltem, amennyit éltem. A termelőszövetkezetben beleadtam apait-anyait, a háztájit nagymamásan-nagypapásan, de szintén futtattam, majd a saját földemből próbáltam az aranyat kitermelni. Mire jutottam? Hát bizony semmire. Itt állok, se nyugdíjam, se kocsim, de még csak városi lakásom sincs, ezzel szemben ezért a kötegért már lehajolni sem bírok. Bárcsak eljönne már értem a halál, hogy véget vessen ennek a szenvedésnek!”

– Íme, itt vagyok – szólt a Halál, és megkocogtatta a paraszt vállát.

– Jó, hogy látlak – így a paraszt –, segítenél feltenni ezt a rőzsehalmot a hátamra?

– Hát, nem egészen erről volt szó, de rendben, most az egyszer megteszem neked – mondta a Halál, és nyögve lendítette a köteget a paraszt hátára.

– Segítenél hozni is? – kérdezte a paraszt.

– Hát, nem egészen erről volt szó, de rendben, most az egyszer megteszem neked – mondta a Halál, és rogyadozva bandukolt a sasszézó paraszt mellett.

– Itt a házam. Bevakolnád? – volt a következő kérdés, amint hazaértek.

– Hát, nem egészen erről volt szó… – kezdte a Halál, de nem látta értelmét befejezni, inkább még aznap éjjel barackszínűre meszelte a roskadozó viskót.

– Jó reggelt, Halál. Építhetsz a szomszédba egy bevásárlóközpontot, vagy elmehetsz vásárolni a járási székhelyre, 57 kilométer oda, ugyanennyi vissza.

A Halál nekidurálta magát, és már másnap hatalmas sorok kígyóztak a szomszédos bevásárlóközpont előtt.

– Elcserélném erdőzöld, négykerék-meghajtású, 11 éves, 678 ezer kilométert futott, garázsban tartott, szervizkönyves, második autóként használt, megkímélt Aro típusú terepjáró gépkocsimat nullkilométeres fullextrás Rolls-Royce-ra. Sofőrt beszámítok. Alku és ráfizetés nélkül – így a paraszt.

A Halál erőltetetten türelmes mosollyal válaszolt, és hipp-hopp, máris Rollsszal indulhatott vécére a paraszt.

– Ó, Halál, készen vagyok, kitörölnéd?

– Na, most már aztán elég – mondta a Halál, a földhöz vágta a papírt, a kefét, valamint a további kívánságokat tartalmazó listát, és már vitte is a parasztot.

Tanulság: legalább egyszer az életben legyél telhetetlen.

A róka és a gólya

Egy szép napon a róka ebédre hívta a gólyát. Bableves volt mákos tésztával, a gólya akár egy békát is örökbe fogadott volna, annyira jóllakott. Másnap ismét a róka hívta a gólyát, dobozos kínai, rétes, sör. Harmadnapra is volt meghívás, a gólya most disznótorost kapott. Negyednap szintén ebéddel kedveskedett a róka a gólyának, aperitif-dizsesztif, közte meg a mindent bele főzelék fasírttal.

A következő nap, amikor a gólya, szokásának megfelelően, ebédidőben megjelent, a róka ezzel fogadta:

– Na, gólya koma, ma te leszel az ebéd!

És már nyúlt is a hosszú nyak felé.

De ez a gólyának egyáltalán nem tetszett. Önvédelmi fegyverével lyukat lőtt a róka hasába, megköszönte a meghívást, elpakolta a terítékét, átlépett a tetem felett és hazament.

Tanulság: másoknak szerzett meglepetéssel ne a saját örömedet szolgáld, mert a végén te leszel az, aki igazán meglepődik.

A mókusdiszkó

Egy vállalkozó típusú mókus egyszer a fejébe vette, hogy csinál végre egy jó hangulatú diszkót az erdőben a többi mókusnak. Ezek a mókusok olyan élhetetlenek voltak. Sose hallottak zenét egész életükben, fogalmuk sem volt, mit jelent táncolni, partizni, csajozni, berúgni, egyáltalán, nem tudták, milyen az, élvezni az életet.

Csak a makkot gyűjtötték mukk nélkül.

Itt volt az ideje felrázni a mókustársadalmat. Ne éljenek már úgy a mókusok, mint valami merev, kussoló növényfaj. A mókus érzékeny jószág. Kifinomult a hallása, finom a lelke, bársonyos a járása. Az ilyeneknek kultúra kell.

Össze is rakott semmi perc alatt egy komplett szórakoztatóipari centrumot. Volt benne diszkó, bárpult, relaxáló sarok, mozi, étterem, garázs, satöbbi.

Jó, a garázs tévedés volt, de majd jobban hígítja a vodkát, és kigazdálkodja ezt a tételt, gondolta a mókus.

Rajzoltatott hozzá logót, megszórta a mókusok postaládáját a nyitórendezvényt népszerűsítő szórólappal, és ingyenes belépéssel, „egyet fizet – kettőt vihet” akcióval próbálta maximalizálni a látogatók számát.

El is jött a nagy nap, és a mókusok, a nagy munkának hála, tolongtak a nagyteremben. Mivel a vállalkozó mókus szerette a felhajtást, a megnyitóra beszéddel készült, és meghívta a mókussajtó képviselőit is.

Miután végigvárta a tapsot és megkapta a gratulációkat, fél szemmel intett a lemezlovasnak, hogy kezdheti. Úgy tervezték, hogy azonnal belevágnak a közepébe, és egy földrengésszerű lakossági trensszel kezdődött a műsor.

A diszkó egy tizedmásodperc alatt kiürült.

Tanulság: bármilyen jó is a termék, semmit sem ér, ha a vevő képtelen elfogyasztani.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.