A Vörös veréb megszállottan kutat a Kreml igazi jelöltje után

.konyvesblog. | 2018. november 09. |

A Vörös veréb és Az árulás palotája után záró részéhez érkezett Jason Matthews nagyszabású kémtrilógiája. A Kreml jelöltje című kötetben az orosz titkosszolgálat beépített emberét kell kiiktatnia Dominyikának.

Jason Matthews: A Kreml jelöltje

Fordította: Orosz Anna, Agave Könyvek, 2018, 480 oldal, 3980 HUF

 

Jason Matthews harminchárom évig volt a CIA ügynöke, akinek Vörös veréb című regénye akkorát robbant, hogy arra még Hollywood is felfigyelt (az adaptációt ráadásul Budapesten forgatták, ami külön jó pont). Matthews regényeinek hőse egy fiatal orosz nő, akit a félbetört balerinakarrier után testestül-lelkestül elnyel az orosz titkosszolgálat, miközben beleszeret egy Nate Nash nevű CIA-ügynökbe. Korábban ezt írtuk az első kötetről (amibe amúgy ITT bele is tudtok olvasni):

„A Vörös verébről nehéz megállapítani, hogy a férfi vagy a nő története igazán, és emiatt volt nagyon izgalmas. Olyan mintha Dominyika karaktere írás közben erősödött volna fel, hiszen a regény alaphelyzetét egyértelműen Nash köré építette fel Matthews. A regény és a karakter írja magát, ezért az érzéki tökéletes gyilkológép nemcsak a történet szintjén, hanem az írásban is átvette a főszerepet (és ezen az adaptáció Jennifer Lawrence főszereplésével még inkább csavarni fog). Az elég vicces, hogy miközben az új Hidegháború narratíváját írja a szerző, közben egy okos, érzékeny, vonzó és szerethető orosz főhőst ír, akinek döntései egyáltalán nem feketék vagy fehérek.”

Az új kötetben még mindig tart a viszony, amellyel Dominyika (nem mellesleg az orosz kémelhárítás vezetője, aki immár hét éve kémkedik a CIA-nak) és Nate Nash (a nő amerikai tartótisztje) minden írott és íratlan szabályt megszeg. Mindeközben Washingtonban a nemrég beiktatott amerikai elnök új kormánytagokat választ maga mellé a kabinetjébe. Dominyikának ekkor a fülébe jut, hogy az orosz titkosszolgálat a saját vakondját készül egy magas rangú hírszerzői posztra ültetni. Ha a Kreml jelöltjét nevezik ki, az oroszok azonnal tudomást szereznek a CIA összes moszkvai ügynökének kilétéről, Dominyikát is beleértve. Dominyika versenyfutásba kezd az idővel, és beleveti magát a Kreml falai között zajló intrikákba, hogy még több titkos információt szerezzen meg Putyin legbelső köreiből, és kiderítse, ki lehet az oroszok vakondja, mielőtt még túl késő lenne. Bécstől Hongkongon és New Yorkon át Törökországig vezető akciósorozat veszi kezdetét, míg végül Vlagyimir Putyin egymilliárd dolláros fekete-tengeri palotájában érnek össze a szálak.

Olvassatok bele a könyvbe:

Jason_Matthews_A_Kreml_jelo... by on Scribd