A gazdag bányamérnök borzadva ismeri fel magát egy tucat prosti között

.konyvesblog. | 2017. június 14. |

Egy dúsgazdag perui bányamérnök és egy paksaméta fotó. Nagyon kínos fotó. Enrique Cárdenas borzadva ismeri fel magát egy tucat prostituált közt, meztelenül, a legkülönfélébb pozitúrákban, az elé tett felvételeken. Zsarolás. A zsaroló Rolando Garro, egy bulvárlap főszerkesztője, a képeket titokban készítették egy orgián.

Cárdenas nem fizet, a fotók megjelennek. Három utánnyomás egyetlen nap alatt! Óriási a botrány, a szégyen, egész Lima ezen csámcsog, a bányamérnök családja romokban. A főszerkesztőt nemsokára bestiálisan meggyilkolják - és a gyanú természetesen Cárdenasra terelődik...

Mario Vargas LLosa: Öt sarok

Fordította: Szőnyi Ferenc, Európa Könyvkiadó, 2017, 320 oldal, 2790 HUF

 

A kilencvenes években járunk, Fujimori elnöksége és a Fényes Ösvény terrorcselekményei idején, amikor Peru tényleges vezetése gyakorlatilag a titkosszolgálat főnökének a kezében van, és amikor Fujimori (akivel szemben egyébként Vargas Llosa alulmaradt az elnökválasztási küzdelemben) jó pár évre a gátlástalan korrupció mocsarába süllyesztette az országot.

Budapesten. Mario Vargas Llosa jövő héten a CEU-n tart előadást: a június 22-i konferencia témája az oktatás szabadsága lesz, a perui Nobel-díjas délután tartja meg beszédét. Bővebb információért katt IDE!

A Nobel-díjas szerző a latin-amerikai irodalom hagyományához híven ismét a diktatúra témájára írt variációt. Itt azonban - A Kecske ünnepe komor realizmusával ellentétben - könnyedebb írói fogásokkal él: a szemérmetlen politikai játszmákat szemérmetlen hálószobai játszadozásokkal fűszerezi.

Olvass bele a kötetbe:

Vargas_Llosa_Ot_sarok_reszlet_konyves.docx by konyvesblog on Scribd