A brit kém legnagyobb bűne az volt, hogy az igazságot kutatta

.konyvesblog. | 2020. január 06. |

Katharine Gun, a brit titkosszolgálat munkatársa egy nap nehéz döntést hoz: szigorúan bizalmas információt juttat el a sajtónak egy amerikai-brit kémakcióról, amelynek célja, hogy megszerezzék az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazását a 2003-as iraki invázióhoz.

Thomas Mitchell és Marcia Mitchell: Egy kém az iraki háború ellen

Fordította: Szieberth Ádám, Athenaeum Kiadó, 2020, 296 oldal, 3999 HUF

 

A könyv igaz történetet dolgoz fel, Katharine Gunt valóban perbe fogták, az első bírósági tárgyaláson viszont az ügyet ejtették, mivel a vád képviselői nem voltak hajlandók bizonyítékkal előállni - a védelem szerint azért, mert a kormánynak akkor el kellett volna ismernie, a háború kirobbantásának okai jogilag erősen megkérdőjelezhetőek. Gun történetéből mindenesetre könyv készült, melynek megírását alapos kutatómunka előzte meg. A történet alapján készült filmet Keira Knightley főszereplésével várhatóan a hazai mozikban is bemutatják.

A kötet kapcsán amúgy a Republikon és az Athenaeum Kiadó január 15-én Exportálható-e a demokrácia? címmel konferenciát rendez, amely az euroatlanti befolyásolás és elköteleződés témáját fogja körüljárni a közel-keleti térség, illetve Magyarország vonatkozásában. A komplett programot ITT találjátok!

Addig is olvassatok bele a kötetbe:

Mitchell_A kem_1-37.pdf by konyvesblog on Scribd