"Egyszer tutira vége lesz" - Rendszerváltás 30

"Egyszer tutira vége lesz" - Rendszerváltás 30

.konyvesblog. | 2019. október 23. |

Forrás: Fortepan

1989. október 23-án több tízezer ember gyűlt össze a Kossuth Lajos téren, amikor kikiáltották a Magyar Köztársaságot, és fordulóponthoz ért a rendszerváltás folyamata. Akik abban az évben születtek, idén töltik be a harmincat, és legfeljebb a szüleik vagy a nagyszüleik elbeszéléséből tudják, mi történt azokban a napokban Magyarországon. Nemcsak a politika volt nagyon más (éppen akkor nagyon változó), hanem az életünk is. Az emberek a rádiókból, a tévékből, vagy a másnapi újságokból tájékozódtak; nem volt internet, így aztán híre-nyoma sem volt még a Facebooknak vagy akár az Instagramnak. 

Ezentúl lesz banán - Novellák a rendszerváltásról

Tilos az Á Könyvek, 2019, 254 oldal, 2990 HUF

 

Magyarország területén akkor még szovjet csapatok állomásoztak (az utolsó katona 1991-ben hagyta el az országot), az elvtársozást aztán lassan felváltotta az urazás, ugyanabban az évben pedig fizikailag is leomlott a Vasfüggöny. A gyerekek egészen addig az évig kisdobosok voltak, a nagyobbak meg úttörők, az iskolában pedig kötelezően kellett oroszt tanulniuk. Tévécsatornát sem lehetett akármilyet nézni (volt összesen két magyar nyelvű), az amerikai filmeket pedig gyakran csak agyonjátszott videókazettákon lehetett megnézni (vagy a moziban, több hónapos késéssel). Aztán lassan ez is mind megváltozott.

Egy könyv, amiből talán a mai kamaszok is megértik, milyen volt 30 éve a rendszerváltás

Amikor a középiskolai kortársirodalom-tanításról beszélünk, rengeteg hiányosságról esik szó. Vannak, akik el sem jutnak eddig, vannak, akik meg sem próbálják tanítani, és akadnak olyanok (még egyetemen is), akiknél ez Kertész Imrével befejeződik. Szerencsére az utóbbi időben egyre nő azon módszerek...

A Tilos az Á Könyvek idén egy olyan antológiát jelentetett meg, amelynek szerzői épp azt próbálták felidézni, hogy milyen is lehetett ez a rengeteg reménnyel és fájdalommal teli időszak. Az Ezentúl lesz banán című kötetben 15 kortárs szerző emlékezik (Bendl Vera, Gerőcs Péter, Gévai Csilla, Győri Hanna, Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Kiss Noémi, Laboda Kornél, Lackfi János, Magyari Péter, Mán-Várhegyi Réka, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Szabó Borbála és Vörös István) – most olvassátok el Kiss Judit Ágnes novelláját:

lanchidi_csata.pdf by konyvesblog on Scribd